Időutazás és zenés bunkertúra a PLACCC Csepelen

A Space társulat rendhagyó iPad-es időutazásával csütörtökön elkezdődik a PLACCC Csepel Fesztivál. A hatnapos programban május 30. és június 4. között buszos színházi utazás, városismereti sétakvíz, kortárs képzőművészeti kiállítás, biciklis kirándulás és zenés bunkertúra közül is választhat a szokatlan élményekre fogékony közönség.

Különleges sétaelőadás ősbemutatójával kezdődik május 30-án, csütörtökön délután a PLACCC Csepel Fesztivál. A holland-magyar Space színházi kollektíva a Volt egyszer egy Csepel Művek című új produkciójával az eredeti helyszínen idézi meg az egykor 35 ezer főt számláló acélgyár történetét és lelkét. A vasárnap estig kipróbálható sétaelőadás közönsége táblagéppel, fejhallgatóval indul el a Színesfém utcában, a modern eszközök pedig hangjáték, animáció, archív felvételek és interjúk segítségével repítik vissza őket az 1970-es évekbe.

Promenád

Promenád

Az Artus társulat és a Stereo Akt szokatlan színházi utazásra viszi a közönséget szombattól keddig a PLACCC Csepel Fesztiválon. A Promenád című előadás nézői sorsturistákká válnak, miközben egy mozgó buszból nézik az eseményeket, a díszlet pedig Budapest.

Különleges köztéri építészeti installációt készít a csepeli lakótelepen a Studio Nomad építészcsapat. A csütörtökön 19 órakor nyíló, Oázis nevű „interaktív jelzőrendszer” a szél, a fény és a látogatók mozgása hatására megtelik élettel, és jelet ad felfelé.

Az egykori Csepeli Csőgyárban május 31-én 19 órakor nyílik meg a Rejtett víziók című kiállítás, amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős kurátor hallgatói rendeznek fiatal kortárs alkotók munkáiból. A hétvégén pedig családok és nagyobb gyerekek is be tudnak kapcsolódni a Budapest Barangoló nevű interaktív városismereti kvízbe.

Budapest barangoló

Budapest barangoló

A PLACCC Csepel Fesztivál alatt lehetőség nyílik közelebbről is megismerkedni a XXI. kerülettel, hiszen az „Ez is Csepel” című összeállításban helyiek mutatják be tágabb értelemben vett otthonukat az érdeklődőknek. A Csepeli kortyok című tematikus séta során csütörtökön 20 órától a felnőttek szó szerint is kóstolót kaphatnak a környék nagy múltú kocsmakultúrájából, míg szombaton 17 órától a kerékpárosokat várják a csepeli Víztoronynál egy közös kirándulásra a Kis-Dunához.

A Csepel Művek területén tizenegy bunker található, amelyek a II. világháború bombázásai alatt több ezer ember életét védték meg. A hermetiku­san zárt betonkockákban jelenleg zenekari próba- és stúdióhelyiségek működnek. A PLACCC Csepel Fesztivál látogatói június 2-án, vasárnap 20 órától zenés bunkertúrára indulhatnak Hangyássy László „Hangya”, a Csepel Zene­művek vezetője, a Sing Sing és a Zorall együttesek basszusgitárosának szervezésében. A 9-es számú bunkerben jelenleg mintegy húsz zenekar próbál, amibe bele lehet hallgatni.

A fesztivál vendégei hétfőn 18 órától vezetett sétán nézhetik meg az 1920-ban épült Csepeli Munkásotthon gyönyörű szecessziós szín­háztermét, kedden 16 órától pedig több tonnás prések között sétálhatnak egy kovácsüzem-látogatáson.

A PLACCC Csepel Fesztivál programjai részben jegyvásárlás ellenében látogathatók, részben viszont ingyenesek vagy ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Részletek a honlapon és a Facebook-oldalon:

Forrás: PR Garden