Sztárvendégek Marton Éva gálaestjén: Jonas Kaufmann tenor is Budapestre jön

Jonas Kaufmann, korunk egyik legelismertebb hőstenorja és az amerikai mezzo, Grace Bumbry lesz világhírű szopránunk, Marton Éva születésnapi gálaestjének vendége június 16-án a Magyar Állami Operaházban.

A Münchenben született, a Bajor Állami Operaházhoz most, világsztár korában is szorosan kötődő Jonas Kaufmann három számot énekel a Marton Éva 70. születésnapja alkalmából rendezendő gálaesten, énekesi habitusának képét adva. Kaufmann elsőként – a tervek szerint – Giordano André Chénier című operájának első felvonásából Chénier áriáját szólaltatja meg – olvasható az Operaház honlapján.

A koncert második részében a Lohengrinből a Grál-elbeszélést énekli, ezt egyébként a Wagner-születésnap előestéjén a drezdai ünnepi gálán is előadta. Végül Lehár örökzöldjéből, A mosoly országából Szucsong Vágyom egy nő után (Dein ist mein ganzes Herz) kezdetű slágerszámát adja elő.

Jonas Kaufmann Wagner-lemeze a közelmúltban jelent meg, érdekesség, hogy a mezzo hangra írt Wesendonck-dalokból is énekel a bajor tenor. A walkür Valerij Gergijev vezényletével a szentpétervári Mariinszkij Színház kiadásában látott napvilágot, Kaufmann természetesen Siegfried szerepében hallható, Brünnhilde a svéd szoprán, Nina Stemme, Sieglinde Anja Kampe, Wotan René Pape.

A Deutsche Grammophon adta közre azt a friss Grammy-díjas A walkür-DVD-t, amely a New York-i Metropolitan Opera (Met) előadásából készült felvétel, Kaufmann partnereként Brünnhilde szerepében Deborah Voigt, Sieglinde alakjában Eva-Maria Westbroek, Wotanként pedig Bryn Terfel látható.

A Metben Rudolf Bing intendánsi periódusában (1950–1972) lépett fel az első afroamerikai énekes, Marian Anderson 1950-ben. Őt további afroamerikai művészek követték, Leontyne Price (ő avatta az új operaházat), Grace Bumbry, Shirley Verrett, George Shirley és mások. A most Budapesten, a Marton Éva-gálán fellépő Bumbry elsősorban Verdi-hősnőként – Eboli, Amneris – vált világhírűvé. Az Operaházban Marton Évával együtt is hallhatjuk énekelni, és a kiadott műsor szerint egy spirituálét is előad majd.

A Marton Éva-gálán fellép a művésznő több tanítványa, Rácz Rita, Pataky P. Dániel és Vörös Szilvia is.

Forrás: MTI