Minifesztivál A tavaszi áldozat emlékére

Száz éve, 1913. május 29-én mutatták be a párizsi Théatre des Champs-Élysées színpadán Igor Stravinsky világhírű alkotását, A tavaszi áldozatot. Az esemény emlékére minifesztivált szervez a magyar Nemzeti Táncszínház.

A Le Sacre du Printemps bemutatójának 100 éves évfordulója jó alkalmat teremt arra, hogy három független társulat előadásával ismerkedhessen meg a közönség szerdán és csütörtökön. Így aktuális képet kaphat, milyen hatást keltenek ma Stravinsky zeneművei, mit gondolnak ma mindezekről a kortárs táncművészet koreográfusai – közölte az MTI-vel György Renáta PR menedzser.

100 tavasz címmel először szerdán a Magyar Mozdulatművészeti Társulat és a Mozdulatkórus bemutatója látható a táncszínház épülete előtt. Ezután a Nemzeti Táncszínházban a Bozsik Yvette Társulat az évfordulóra felújította A tavaszi áldozat 1999-ben készült koreográfiáját, megújult jelmezekkel, szcenikával és koreográfiával. Az est másik előadása Ravel Bolerója, ugyancsak Bozsik Yvette munkája.

Másnap Stravinsky Inspirációk címmel a Budapest Táncszínház előadása látható. A tűzmadár és A tavaszi áldozat, valamint Stravinsky zenei munkásságának inspirációjaként született Imagine.

A koreográfiát – amely legalább annyira forradalmi volt, mint a zene – Vlagyimir Nizsinszkij készítette el. A zenemű és a tánc együtt folytatta progresszív útját, napjainkra mit sem veszítve elementáris erejéből, a közönségét zsigeri szinten megérintő, kimozdító hatásából.

A klasszikus hagyományoktól az avantgárdig sokféle alkotás született: Maurice Béjart, Pina Bausch, Marie Chouinard emlékezetes alkotásai.

Forrás: MTI

,