TITÁNium Színházi Szemle vasárnaptól a Jurányiban

Az elsősorban fiatal színházi alkotók előadásait felvonultató TITÁNium Színházi Szemlére várja a közönséget a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban vasárnaptól a FÜGE Produkció; a fesztivál szerdai zárónapján a szemléhez kapcsolódó pályázat eredményhirdetését is megtartják.

A TITÁNium Színházi Szemlére a FÜGE válogatta ki elsősorban olyan fiatal színházi alkotók produkcióit, akikkel az elmúlt években már együtt dolgozott vagy a jövőben tervezi a közös munkát. Céljuk ízelítőt nyújtani a pályázók eddigi munkáiból.

A szemle vasárnapi programján a 011 Csoport előadásában, Radnai Márk rendezésében a Kutyaszorítóbban című előadás, az Artus és a Stereo Akt produkciója, a Boross Martin rendezte Promenád – Városi sorsturizmus, valamint a színművészeti egyetem produkciója, Soós Attila rendezése, A kastély – Első rész szerepel.

Hétfőn a Katona József Színház és a Manna Erdeős Anna rendezte Szentivánéj című előadása, kedden a K2 Színház „…volt egyszer egy Helené”, szerdán délután a Kaposvári Egyetem és a FÜGE A Dohány utcai seriff, este pedig a Táp Színház Laboda Kornél rendezte Hogy élnek a halak a tengerben? című produkciója látható.

A felhívásra összesen 51 pályázat érkezett. Ez a szám is érzékelteti, mennyire sok fiatal alkotónak vannak friss ötletei – olvasható a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A pályázat célja olyan fiatal színházi alkotóknak lehetőséget adni a hazai és nemzetközi megmutatkozásra, akik vagy nemrég végeztek valamely színművészeti egyetemen, vagy gyakorlatban foglalkoznak a színházzal, csoportot, műhelyeket vezetnek, önálló rendezéssel állnak elő, de még nem töltötték be a 35. életévüket és csak néhány éve léptek a pályára.

A program ötletét az adta, hogy számos fiatal színházi alkotó kereste meg a FÜGE Produkciót tervével. Ezt a sok energiát akarják egy helyre összpontosítani és hagyományteremtő céllal felmutatni. Pályázni a 2013/14-es évadban tervezett új produkcióval lehetett.

A pályázat célkitűzéseit tükröző négynapos szemle záró napján, szerdán, a pályázat esti eredményhirdetésén kiderül, hogy a beérkezett pályázatok közül mely 4 produkció valósulhat meg a következő színházi évadban a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, az Átrium Film-színházban, a Thália Színházban és a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Az előadások rendezői közül választják ki Az Év Titánja fődíj várományosát, aki pénzjutalomban is részesül.

A beérkezett pályázatokat elbíráló kuratórium tagja Vinnai András író, Orlai Tibor producer, Rába Roland színész-rendező, Kelemen Kinga produkciós vezető (Kolozsvár), Jászay Tamás kritikus és Imre Zoltán színháztörténész.

Forrás: MTI

,