PELSO – Kerámia és gobelin biennále kiállítás nyílik Keszthelyen

A Római Limes a Duna mentén címmel több mit nyolcvan alkotó munkáit mutatják be a szombaton nyíló PELSO Kerámia és Gobelin Biennále kiállításon Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében.

A Római Limes – a Duna mentén címmel nyíló kiállítás a római birodalom védelmét, szervezettségét, kultúráját, életmódját, ünnepeit, szokásait mutatja be. A tárlaton az elmúlt két esztendőben készült, a témának megfelelő kerámia, textil és gobelin művek lesznek láthatók – mondta el Pannonhalmi Zsuzsa kurátor az MTI-nek.

Hozzáfűzte; a biennále jól reprezentálja a hazai kerámia- és textilművészet változatosságát, technikai sokszínűségét. A gyapjú és a porcelán nagyon szépen harmonizálnak egymással, a két művészeti ág megjelenése együtt nagyon szép, jól kiegészítik egymást. A kárpitokat több éven keresztül készítettek el a textilművészek, a kerámiákban a római hajót, a Duna-menti tájat fogalmazták meg, a régi edényeket, régi tárgyakat latin felirattal jelenítik meg.

Az országos kerámia és gobelin biennále a kezdetektől a Balaton Fesztivál kiemelt képzőművészeti rendezvénye. A PELSO alapító okiratát a művészeti szervezetek – a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének textil és kerámia szakosztálya, a Magyar Keramikusok Társasága, az Iparművészeti Múzeum, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, Keszthely város polgármestere és a  Balatoni Múzeum igazgatója – 1997 februárjában írták alá.

A PELSO elnevezés a Balaton ókori latin nevéből ered, a rendezvény logója a Seuso kincs egyik darabja, egy egy méter átmérőjű ezüst domborított tál, amely a vízparti vadászatot és a vadászat utáni lakomát ábrázolja. A kompozíció részeként, íves vonalban jól látható a beütött felirat is: PELSO. SEUSO egy gazdag római polgár családjával és háza népével.

A kétévente megrendezésre kerülő biennále kiállításnak több mint 130 ezer ember látogatója van, a 2013-as tárlat szeptember 16-ig lesz látható a Balatoni Múzeumban.

Forrás: MTI