Megkezdődött Kaposváron a Festők városa hangulatfesztivál

Megkezdődött Kaposváron a Festők városa hangulatfesztivál; az immár 13. alkalommal megrendezett négynapos rendezvényen több mint száz program várja az érdeklődőket.    

„Egy olyan fesztivált nyithatunk meg, amely azért igazán különleges, mert a miénk, mert Kaposváré” – emelte ki Kaposvár polgármestere a város sétálóutcáján csütörtök délután tartott megnyitón.

Szita Károly emlékeztetett arra, hogy a Festők városa hangulatfesztivál Rippl-Rónai születésnapjához – május 23-hoz – kötődik. Ebben a négy napban megpróbálnak olyan hangulatot varázsolni a belvárosba, amivel felidézik a Kaposváron született világhírű festőművész korát – fogalmazott.

A kiállításokkal, élő szobrokkal, utcai festészettel, családi- és gyermekprogramokkal, koncertekkel színesített hangulatfesztivállal Rippl-Rónai József mellett még két jeles szülöttéről, Vaszary János és Galimberti Sándor festőművészekről is megemlékezik a somogyi megyeszékhely, lehetőséget adva egyúttal kortárs képzőművészek bemutatkozására.

A hivatalos megnyitót követően a fesztivál kiemelt eseményeként a nagybányai művésztelep kiváló tehetségű, a 20. századi magyar művészettörténet egyik kulcsfigurájaként számon tartott Boromisza Tibor (1880-1960) festőművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary Képtárában.

A fesztivál keretében Szín-Törés 2013 címmel harmadszor mutatják be alkotásaikat a Somogyhoz és Kaposvárhoz kötődő művészek, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának oktatói és hallgatói ugyancsak bemutatkoznak egy kiállítással.

A kaposvári székhelyű Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság szervezésében a neves költőházaspár, a 100 éve született Weöres Sándor és felesége, Károlyi Amy emlékére versszínházi estet rendeznek, Kaposvár Helyőrségi Zenekara pedig a tradicionális katonazenei határokat átlépve nyárköszöntő koncertet ad.

A belvárosi üzletek kirakataiban a kortárs kaposvári képzőművészek alkotásaival, a sétálóutcában a KaposArt Képző- és Iparművészeti Egyesület zászlókiállításával fogadják a látogatókat, a főtérre érkezőket óriásmolinókon Rippl-Rónai József, Zichy Mihály és Kunffy Lajos festményei és grafikái köszöntik, az amatőr képzőművészek utcatárlaton mutatják be alkotásaikat.

A hangulatfesztivál idején tartják a Kortárs felolvasó-színházi találkozót is, amelynek vendéglátója és főszervezője a kaposvári Csiky Gergely Színház, társszervezői a szabadkai Népszínház és a kassai Thália Színház.

A fesztivál közönségét könnyűzenei és népzenei koncertekkel, kézműves vásárral és gasztropiaccal, a belvárosi éttermek pedig „festői” menüsorral is várják.

A Festők városa hangulatfesztivált Kaposvár önkormányzata nyolcmillió forinttal támogatta.

A fesztivál részletes programjáról a www.festokvarosa.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI