Díszcserje (kis)asszony: indul Berkovits György regényfolyama

Kétkötetes regényt írt Berkovits György József Attila-díjas író. A V. és Ú. című munka első részét, a Díszcserje (kis)asszonyt Závada Pál író mutatja be kedden a budapesti Kossuth Klubban.

Berkovits György tíz év után jelentkezik ismét könyvvel, legutóbb 2003-ban egy esszékötetet publikált. A V. és Ú.-t, azon belül az első kötetet is a L’Harmattan Kiadó gondozta. A szerző az 1300 oldalas regényfolyamot 1990-ben kezdte írni és két-három év kihagyással nemrég fejezte be.

„Nevezhetjük szerelmi, de történelmi és tudatregénynek is, mert az 1970-es évek végéig tartó első kötet Emma regénye, az ő szerelméről, majd házasságáról szól. Emellett körkép egy értelmiségi házaspár hetvenes évekbeli mindennapi életén keresztül az akkori társadalmi viszonyokról” – fejtette ki az író az MTI-nek.

A könyv tudatregénynek is felfogható, hiszen a főszereplő egy olyan házaspár, amelyben a feleség szépíró, a férj társadalomkutató, a regényben megjelennek a korabeli szellemi áramlatok, köztük az egzisztencializmus, a filmben a francia új hullám, az 1968-as Párizs és Prága, a cseh emberarcú szocializmus, amely megérinti a házaspárt.

V. Emma filmstúdióban dramaturg és novellákat, regényt ír, párja, Ú. Gyula kutatóintézetben dolgozik. Emma szülei paraszti sorból jöttek és értelmiségiek lettek, az ideológia tette ezt lehetővé számukra. Ebből adódóan hűek voltak a rendszerhez. Lányuk, Emma elvesztette a szocializmusba vetett hitét és munkahelyén konfliktust konfliktusra halmozott, amit látott, meg akarta írni. Férje polgári családból érkezett, szülei csak látszólag rendszerhűek, Gyula pedig mint szociológus a szegénységet kutatja, amely terület nem volt igazán támogatott abban a korban.

„Ez a társadalmi panoráma tele van tragikus háttér előtt játszódó komikus jelenettel, ironikus párbeszédekkel, amelyekkel a helyzetet gúnyolják, főleg a fiatalok. Ez a könyv Emma regénye, a második kötet, amely Jelzőművész címmel ősszel kerül a boltokba, Gyuláé, és ezzel a házaspár története 2000-ig folytatódik. Benne van a rendszerváltás, a viták a demokráciáról, a szabadságról, a kapitalizmusról és az emberi méltóságról. A pár közös gyermeke, Ádám az első könyv végén 6 éves, a második kötet végén 25, és a házaspár a történet befejezésekor eléri a nyugdíjas kort” – fejtette ki az író, mekkora időszakot fogott át a két kötetes regényben.

Berkovits György Orosházán született 1940-ben, ott és Szegeden járt iskolába, majd Budapesten szerzett bölcsész diplomát. Gyöngyösön volt gimnáziumi tanár, Egerben újságíró-riporter. Foglalkozott szociográfiával, szociológiával, alapító szerkesztője a Budapesti Negyed című periodikának, a régi Mozgó Világnak és szerkesztője volt a Buksz című folyóiratnak. Berkovits György kilenc könyvet jegyez, köztük három társadalomrajzot, két esszé- és egy drámakötetet.

Forrás: MTI