Cannes – Bemutatták Nagy Dénes művét a Rendezők Kéthete programban

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Nagy Dénes Lágy eső című kisjátékfilmét csütörtökön a 66. cannes-i filmfesztivál Quinzaine des réalisateurs (Rendezők Kéthete) elnevezésű programjában.

A budapesti Friss hús elnevezésű rövidfilmfesztiválon közönségdíjat nyert alkotást a világ egyik legrangosabb seregszemléjének művészileg egyik legfontosabb párhuzamos programjában vetítették, a Fesztiválpalota közelében található Théatre Croisette 800 férőhelyes mozitermében. A Rendezők Kéthete szekciót Francois Truffaut és Jean-Luc Godard kezdeményezésére a Francia Filmrendezők Szövetsége 1969 óta rendezi meg.

A programnak nincs hivatalos zsűrije, de a pénteki ünnepélyes záró rendezvényen szponzori díjakat adnak át.

Nagy Dénes rövidfilmjét mintegy ezer filmből választotta ki a válogatóbizottság a többi 8 kisfilm és 21 nagyjátékfilm mellé.

A bemutatón a rendezők jelenlétében egymás után vetítették le a zömében fiatalokból álló közönség előtt a többségében realista stílusú alkotásokat. A nézők mindegyik filmet nagy tapssal fogadták, a vetítést követő beszélgetésen a magyar rendezőnek nyilvánosan gratuláltak az amatőr szereplőkkel forgatott alkotásához.

Nagy Dénes filmje első nemzetközi vetítésén a reakciókból és az első visszajelzésekből azt érezte, hogy a külföldi nézők is „vevők” a filmre. „Az ember mindig nagyon izgul, mit fognak szólni a nézők, de nagyon jól esett a fogadtatás, úgy éreztem, hogy tetszett a közönségnek” – hangsúlyozta az alkotó Cannes-ban az MTI-nek.

Egy néző azon kérdésére, hogy nem tervez-e nagyjátékfilmet forgatni a Lágy esőből, Nagy Dénes elmondta: a szereplőkeresés során számos olyan emberrel találkozott, akiknek a története megragadta, ezért jelenleg egy ehhez a kisfilmhez hasonló stílusú és világú, de más történetű nagyjátékfilm-terven is dolgozik, amit szintén Mezőszemerén és környékén forgatna. Eziránt a rövidfilm gyártásában részt vett belga koprodukciós partner, a Novak Prod (Brüsszel), valamint már „egy nagyobb, komoly francia cég” is érdeklődik – tette hozzá.

A 28 perces magyar-belga koprodukcióban készült Lágy eső Tar Sándor azonos című novellája alapján készült. A forgatókönyvet a rendező az operatőrrel, Dobos Tamással együtt írta, aki rendszeres alkotótársa, együtt jártak a Színház- és Filmművészeti Egyetemre Szász János osztályába. A kisjátékfilm egy kamasz szerelem története: főhőse egy vidéki nevelőszülőkhöz kerülő fiú (Keresztfalvy Dániel), aki beleszeret osztálytársába (Erdélyi Zsófia), ám a benne dúló érzelmeket képtelen kifejezni. Önmaga megsebzésével és gyújtogatással próbálja felhívni magára a lány figyelmét.

A produkció többek között a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatást, a Magyar Nemzeti Filmalap a rövidfilm cannes-i szerepléséhez nyújtott segítséget.

A magyar közönség május 24-ről 25-re virradóra, az Artmozik éjszakáján – amelyen a Friss hús fesztivál legnépszerűbb alkotásait is levetítik – láthatja legközelebb a Lágy esőt.

Forrás: MTI