Bővül a Zeneakadémia tevékenységi köre

Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én ünnepi gálakoncerttel nyílik meg a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújított épülete. Az intézmény koncertszervezési tevékenységbe is kezd, és meghirdette az első szezon hangversenyeit.

A felújítási munkálatok még folynak, a 2013-14-es évad koncertjeire azonban csütörtökön megkezdődött a jegyárusítás. Idén ősszel mások mellett fellép Ránki Dezső, Martha Argerich, Joshua Bell és Frankl Péter is. A már befutott nagyságok mellett a Zeneakadémia saját növendékeire és tanáraira támaszkodó hangversenyek is szerepelnek a programban.

A nemzetközi zenei életben referenciapontként számon tartott, az épület, az egyetem és a koncerthelyszín egységéből álló Zeneakadémia koncertszervezési tevékenységbe is kezd Zeneakadémia Koncertközpont néven. A Zeneakadémia Koncertközpont egyszerre támaszkodhat a 138 év alatt felhalmozódott tudásra, a feltörekvő tehetségekre, a művésztanári kar előadói tapasztalatára és a páratlan koncertmúltból eredő presztízsre.

„A hagyományainkból eredő kincseinket akarjuk kivinni a nyilvánosság elé, sajátos koncertéletet, új arculattal” – hangoztatta Batta András rektor a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az első nyilvános, október 25-i, Jeney 70 című hangverseny a Zeneakadémia professor emeritusa, Jeney Zoltán zeneszerző előtt tiszteleg, Petrassi, J. S. Bach és Jeney Zoltán műveit Kocsis Zoltán vezényli.

A Zongoraművész-generációk című esten a Lisztig visszavezethető magyar zongorahagyomány kiemelkedő előadói, Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Bogányi Gergely lépnek fel, a következő nemzedéket Gyöngyösi Ivett, Váradi László és Medgyesi Zsolt képviseli.

Az Anda Géza-fesztivál olyan pianista emlékét idézi fel, akit a 20. század középső harmadában a világ legjelentősebb Bartók- és Mozart-játékosaként tartottak számon – emelte ki a rektor.

A négy koncertes fesztivál első estjén a 2012-es zürichi Anda Géza-zongoraverseny győztesei lépnek fel, őket a már karriert befutott korábbi díjazottak követik, Alekszej Vologyin, Filippo Gamba és Várjon Dénes. Bogányi Gergely, majd Szokolay Balázs koncertjével zárul 2013-ban a zongorasorozat.

A Zeneakadémia egyedi adottsága, hogy a komolyzene mellett az egyetemen a dzsessz és a népzene is a legmagasabb szinten képviselteti magát. November 5-én a legkomolyabb könnyűműfaj pianista csillaga, Brad Mehldau a Zeneakadémián adja első budapesti szólókoncertjét.

„Vissza akarjuk adni a kamaramuzsika rangját” – mondta Csonka András, a koncertközpont vezetője. A műfaj első koncertjét november 3-án a Zeneakadémiához több szálon kötődő Kelemen-kvartett adja. A következő év első felében folytatódik a nagynevű formációk felvonulása: jön Jevgenyij Koroljov és a Keller-kvartett, a világhírű Takács-kvartett, valamint Baráti Kristóf. Dalesteket és kórushangversenyeket is terveznek.

Zenekari árokkal, zsinórpadlással és a legfejlettebb színpadtechnikával nyeri vissza eredeti funkcióját a Kisterem, ahol az első operaprodukció Mozart Varázsfuvolája lesz Almási-Tóth András rendezésében, Marton Éva művészeti vezetésével.

A Keller András által vezetett Concerto Budapest 2013 őszétől a Zeneakadémia rezidens zenekaraként működik, az együttes június 1-jétől állami alapítású nonprofit kft. lesz, évi 300 millió forintos támogatással. A Concertónak az oktatásban kulcsszerep jut, részt vesz az egyetemi produkciók létrehozásában, fellép a kiemelkedő diplomakoncerteken.

Forrás: MTI