Több száz hangszer a Budapesti Nagy Hangszerválasztón

Több száz hangszert próbálhatnak ki pénteken és szombaton, akik ellátogatnak a III. Nagy Hangszerválasztóra, a Maglódi úti Merkapt Sportközpontba a Nagy Sportágválasztó társrendezvényére.

„Köznevelési politikánk két alappillére a sport és a zene, és ezeket a területeket elhanyagolták az utóbbi időszakban. A hétvégi rendezvény sportágakat mutat be, amelyek segítségével a gyerekek rászokhatnak a mozgásra, hogy a sport révén edződjék az akaratuk” – mondta Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Nagy Hangszerválasztó rövidebb múltú esemény ugyan, mint a Nagy Sportágválasztó, de a zene hasonlóan fontos, mint a sport, „mindkettő a lelket nemesíti”. Elmondása szerint vizsgálatok bizonyítják, hogy az intenzív sportolás és zenélés stimulálja az agyat, ezáltal jobb teljesítményre lesznek képesek a gyerekek.

Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) főtitkára felidézte: egy évvel ezelőtt azért csatlakoztak a nagyszabású sportrendezvényhez, mert a sport a testet, a zene pedig a lelket látja el táplálékkal.

„A sport egyre népszerűbb Magyarországon, és szeretnénk, ha a zene is hasonló fontos szerepet játszana a gyerekes családok életében” – jegyezte meg a Hanosz főtitkára. Kiemelte: szervezete csaknem húsz éve dolgozik azért, hogy eljuttassák a gyerekekhez a hangszeres zenét. Elmondta azt is, hogy az eseményen a tavalyi bemutatkozáskor azt tapasztalták, a sport és a zene nagyon jól megfér egymás mellett, sokakat tud megmozgatni.

A péntek-szombati Nagy Hangszerválasztón gitárok, basszusgitárok, dobok és egzotikus ütőhangszerek, vonós, fúvós, billentyűs hangszerek, dj-eszközök, valamint erősítők sokasága között szakemberek segítségével tájékozódhatnak a zenét tanulni vágyó gyermekek és szüleik. A zenetanulásról és a zenei táborokról is információkhoz juthatnak az érdeklődők, mert jelen lesz az idén 20 éves Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor több tanára, a Banda Tábor szervezői, illetve a tavalyi év végén nemzetközi innovációs díjat nyert BaccordLOGic zeneoktatási rendszer megalkotója.

A programot számos hangszerbemutató és a Rockforce nevű, gyermekekből álló együttes produkciója színesíti.

A kétnapos rendezvényre a belépés ingyenes.

Forrás: MTI

,