Öt tánc – modern balett est – A Magyar Nemzeti Balett bemutatója

ot tancÖt tánc – modern balett est
A Magyar Nemzeti Balett bemutatója
Erkel Színház, 2013. május 25.

Négy külföldi balettmester, a Bécsből hazalátogató Lukács András, és Solymosi Tamás személyes betanításában, darabonként kéthetes próbaperiódusokban készült a Magyar Nemzeti Balett az Öt tánc című modern balett estre, amely a május 25-ei bemutatót követően még hét alkalommal látható az Erkel Színházban. Az öt egyfelvonásos koreográfia előkészítése során az Operaház balett társulata a leghíresebb nemzetközi együttesek művészi teljesítményét nyújtotta – vélekednek a vendég mesterek, akik a két Jiři Kylián-koreográfiát az English National Ballet és a Boston Ballet táncművészei után a magyar együttesnek tanították be.

Az első Seregi-díjjal kitüntetett fiatal hazai alkotó, Lukács András, saját koreográfiájába új szereplőket állított; az Örvény című nagy sikerű darabban először lép színre Kozmér Alexandra első magántáncosnő.

Solymosi Tamás a Wagner-év tiszteletére szerkesztette a modern est darabjai közé a Trisztán és Izolda dallamaira komponált Duett című Eagling-koreográfiát. A híres pas de deux-t külföldön ő maga is táncolta az egyik szereposztásban most is színre lépő Radinya Dace partnereként. „Az együttes kvalitásait ismerve bátran tűztem műsorra a kettőst, amelyből három szereposztást is kiállíthattam” – emeli ki a balettigazgató, aki az alkotó személyes bizalmát élvezve maga vállalta fel a betanítást. A premieren „Az évad legjobb férfi táncművésze” címmel frissen kitüntetett Apáti Bence, és Felméry Lili, a fiatal generáció egyik csillaga mutatkozik be.

A produkcióban a Magyar Nemzeti Balett ötvenegy táncosa lép színpadra. Az új repertoárműsor igazi különlegessége, hogy a kortárs alkotások bemutatásával járó tánctehnikai kihívásnak úgy tesz eleget a Magyar Nemzeti Balett együttese, hogy a szólisztikus feladatokkal bőven megtűzdelt koreográfiákat két teljes szereposztásban tudta színre vinni. Az est a társulat összes szólistáját foglalkoztatja.

A négy sztárkoreográfus öt, egymást követő alkotása a párkapcsolat, a szerelem, a szexualitás témakörét járja körül, mindegyikre jellemzően a zene és a mozgás teljes harmóniájával. Az Örvény azonban a mozdulatok gyönyörűségével, a lépéskombinációkkal és a kettősök fűzésével ejti rabul – immár nem először – az Erkel Színház nézőit. A Hat tánc című koreográfiát évekkel ezelőtt már szintén bemutatta az együttes, aktuális műsorra vétele, és az est koreográfiáinak egy csokorba szedése a repertoárépítést szolgálja. Solymosi Tamás nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a legnívósabb alkotások, amelyek méltó szakmai feladatot is adnak a társulatnak, helyet kapjanak az együttes kínálatában, egyben azt is szolgálják, hogy a Magyar Nemzeti Balett versenyképes legyen akár a bostoni, akár az English National Opera balett társulatával. Kylián Petite Mort című műve abszolút premier a magyar színpadon.

További előadások: május 26., 28., 29., 30., 31., június 1., 2.

Részletes szereposztás: opera.hu

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera