Első alkalommal rendezik meg a bihari táj napját

Első alkalommal rendezik meg szombaton a bihari táj napját Biharugrán és a település közelében lévő madárvártán – tájékoztatta az MTI-t a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója.

Tirják László elmondta: a rendezvény célja bemutatni a bihari táj környezeti és kulturális értékeit, valamint európai hírű madárvilágát a tájegységben élő embereknek. Májusban különösen sokszínű a bihari táj élővilága, a madarak ilyenkor fészkelnek, a fokozottan védett vízi és pusztai növények virágban pompáznak.

Kiemelte: a rendezvényre meghívást kaptak a települések polgármesterei, akik szakmai program keretében kapnak tájékoztatást a nemzeti park feladatairól, munkájáról és a tájegység ritkaságnak számító természeti értékeiről. A nemzeti park szeretné szorosabbra fűzni a települések vezetőivel a kapcsolatot a ritka természeti kincsek közös védelme érdekében.

A programok közül az igazgató kiemelte a reggeltől estig folyamatosan induló gyalogtúrákat, amelyek alkalmával a látogatók szakmai vezetővel járhatják be az orchideákkal borított réteket. A természetes vízállások gazdag élővilágát a túrázók nagyteljesítményű mikroszkóp segítségével felnagyítva szemlélhetik hidrobiológus szakember kalauzolása mellett.

Az érdeklődők a fészkelő madarak életét kivetítőn láthatják, egy kisrepülőre szerelt kamera járja be a fészekrakó helyeket. Sok-sok családi és gyermekprogram mellett lesz hagyományos madarásztúra is.

A társszervező Biharugra önkormányzata helyi termékbemutatókkal várja a vendégeket, a falu kemencéjében kapros-túros lepény készül, a központban felállított színpadon a térségből érkező gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek és zenekarok adnak műsort – fűzte hozzá Tirják László.

Forrás: MTI