Wagner 200 – Lipcsében adják át este az Európai Kulturális Díjakat

A lipcsei operaházban adják át kedd este az Európai Kulturális Díjakat, a kitüntetettek között van Karl Lagerfeld divattervező, Armin Mueller-Stahl és Iris Berben színművész, valamint Klaus Florian Vogt és Angelika Kirchschlager operaénekes.

A rangos díjakat Richard Wagner születése 200. évfordulójának előestéjén szülővárosában nagyszabású gálaest keretében adják át, az esten az ünnepeltek is fellépnek – olvasható a díjat gondozó alapítvány honlapján (www.europaeischer-kulturpreis.de).

Napjaink egyik legkiválóbb Wagner-tenorját, Klaus Florian Vogtot Katharina Wagner, a zeneszerző dédunokája, a Bayreuthi Fesztivál társintendánsa köszönti. Vogt ezután a Grál-elbeszélést énekli a Lohengrinből. A neves énekes júniusban a Művészetek Palotájában, a Budapesti Wagner-napok idei premierjén Stolzingi Waltert alakítja A nürnbergi mesterdalnokokban.

Thomas Quasthoff bariton méltatja Angelika Kirchschlagert, a világhírű osztrák mezzót. Az énekesnő Wagner Wesendonck-dalai közül Az álom címűt szólaltatja meg.

Díjazott a sokoldalú Armin Mueller-Stahl színész, aki ezúttal karmesterként mutatkozik be: Brahms III. szimfóniájának harmadik tételét vezényli. Iris Berben színésznő humanitárius elkötelezettségéért szintén elismerésben részesül.

A Wagner-gála fontos szereplője az MDR Szimfonikus Zenekar, Énekkar és vezető karmestere, Kristjan Järvi. Az együttes az Európai Zenekari és Kórus díjat nyerte el. A koncertek a Lohengrin nászindulóját adják elő, majd részleteket mutatnak be a Rienziből, A nürnbergi mesterdalnokokból, A bolygó hollandiból és A walkürből.

Európai-Arab Kulturális Díjat vehet át Zaki A. Nusseibeh kulturális tanácsadó, az Al Ain Classical Music Festival alapítója. Jerzy Buzek, az Európai Parlament volt lengyel elnöke, valamint Karl Lagerfeld divattervező ugyancsak az idei elismertek között van.

A fiatal tehetségek közül egyet tartott a zsűri elismerésre méltónak: a Szöulban született, de Németországban diplomázott Ye-Eun Choit. A 25 éves hegedűművésznő Sibelius Esz-dúr humoreszkjét szólaltatja meg a gálaesten.

Az Európai Kulturális Alapítvány Pro Európa díjainak védnöke az Európa Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság.

Forrás: MTI