Világörökségi nap a Fertő-tájon

Íjászattal és csónakázással, múzeumlátogatással és játékos kincskereséssel ünneplik a világörökség napját a rangos címet elnyert Fertő-táj települései május 25-én.

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa, a térség civil egyesülete és a helyi gazdaság szerepelői közösen szervezik a rendezvényt arra emlékezve, hogy a 2001 decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCO képviselőitől – idézte fel az előzményeket a magyar tanács elnöke pénteken a nagycenki sajtótájékoztatón.

Ivanics Ferenc hangsúlyozta: az idei rendezvény kiemelt témája a térség gasztronómiája. Erre utal a rendezvény címe, Az ízek útján, amelynek végigjárására, akár mind a 10 település meglátogatására invitálják a családokat.

A programok résztvevői bodzából készült hagyományos finomságokat kóstolhatnak Fertőbozon, amely a nevét is a bodzáról kapta. Nagycenk czenki gombóclevessel és tokánnyal, Fertőhomok tökös bélessel lepi meg a látogatókat.

A gasztronómiához hasonlóan a megújuló Fertő menti kerékpárút is hangsúlyt kap az ünnepi rendezvényen. A jövő évi kerékpáros szezonban már jelentős javulásra számíthatnak a kerekezők – ismertette az elnök.

A világörökségi nap megnyitóját Sarródon tartják jövő szombaton. Balf a Szent József fürdőkápolna és a Nemzeti Emlékhely szoborcsoport megtekintésére, Nagycenk a Széchenyi István emlékkiállítás meglátogatására hívja az érdeklődőket. A középkori építészet szépségeibe kaphatnak bepillantást, akik ellátogatnak a hidegségi Árpád-kori templom 13. századi kőkápolnájába.

Hegykőn a Füzes-tónál csónakázást, íjászatot, célba lövést tartanak, a vállalkozó kedvűek még a kézi kaszálásban is kipróbálhatják ügyességüket. Fertődön a megújuló Esterházy-kastély kínál megannyi élményt, az Angolparkban játékos kincskeresésre várják a gyerekeket. Sarródon lesz lovaglás, a tájházban a pünkösdi népszokásokat mutatják be.

A program zárásaként Fertőszéplakon értékes nyereményeket sorsolnak ki a rendezők azok közül, akik legalább három település programján részt vettek.

Forrás: MTI