Ligeti György operája a Művészetek Palotájában

Ligeti György Le Grand Macabre című operájának a Neue Oper Wienben 2012 októberében bemutatott és repertoáron lévő változata kerül színre, részben azonos szereplőkkel a Művészetek Palotájában. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szerda este a Pannon Filharmonikus Zenekar játszik, Vajda Gergely vezényletével.

A produkció az Hommage á Ligeti című sorozat része, Rácz Zoltán szerkesztésében a zeneszerző születésnapján vagy ahhoz közeli napon szólalnak meg évenként az életmű darabjai. Ligeti György május 28-án lenne 90 éves, a kerek évforduló tiszteletére az Új Magyar Zene Egyesülettel(UMZE) együttműködve mutatja be az operát a Művészetek Palotája.

„Az operát a világon mindenütt játsszák, kivéve Magyarországot. 1998-ban mindössze két előadást láthatott a néző, Kovalik Balázs rendezésében a szerény befogadóképességű Thália Színházban. Most egy előadást tartunk, tehát 35 év alatt harmadszor kél életre Budapesten” – idézte fel az MTI-nek Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE művészeti vezetője.

Az életmű középpontjában áll a kétfelvonásos opera – állítja a Ligeti-oeuvre szakértője. Időben is ott van, az 1956-os emigrációtól az opera keletkezéséig 22 év telt el, a stockholmi ősbemutatótól az utolsó befejezett alkotásig, a Síppal, dobbal, nádihegedűvel… megírásáig másik 22 esztendő telt el. Ligeti harmadik kompozíciós stílusváltása esik az opera létrehozását követő időre, ezért is kulcsdarabról van szó.

Hogy világszerte ismert és elismert mű, annak magyarázata Rácz Zoltán véleménye szerint a szellemességében rejlik. „A librettó, a karakterek zenei jellemzése élvezetesen ironikus. A szöveg áthallásai a mindenkori jelenre függetlenek időtől és tértől is, ezért ezt az operát 100 év múlva is játszani fogják” – hangsúlyozta a muzsikus. Jövőre bemutatjuk a Requiemet és ezzel lezárjuk a teljes Ligeti-oeuvre bemutatását – mondta Rácz Zoltán.

A Michel de Ghelderodes színjátéka nyomán Michael Meschkével közösen írt librettón 1974 és 1977 között dolgozott a zeneszerző. A mű bemutatóját 1978-ban a stockholmi Királyi Operaházban tartották.

Forrás: MTI