Magyar kiadók is bemutatkoznak a prágai nemzetközi könyvvásáron

Huszonhárom ország több száz kiadója mutatkozik be a 19. prágai nemzetközi könyvvásáron, amely ünnepélyesen csütörtökön nyílt meg a Moldva-parti fővárosban. A Svet knihy (A könyv világa) nevet viselő négynapos rendezvényen Magyarországot és a magyar könyvkiadókat a Publishing Hungary standján sok tucatnyi kötete képviseli.

A regények és verseskötetek mellett a látogatók magyar művészeti albumot, történeti munkát és gyerekkönyvet is a kezükbe vehetnek. Külön érdeklődésre tarthatnak számot a magyar könyvek cseh fordításai, amelyek szintén megtalálhatóak a standon. Hasonlóan megismerkedhetnek az érdeklődők a cseh könyvek magyar fordításaival is.

A könyvszemle négy napja a kiállított könyveken kívül számos irodalmi és könyvkiadással, könyvterjesztéssel kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést, színházi és filmelőadást kínál.

Nagy érdeklődős övezi Esterházy Péter részvételét a rendezvényen. A neves írónak most jelent meg cseh fordításban Harmonia caelestis című könyve. A kötet bemutatóját szombaton tartják, ebből az író olvasóival is találkozik és dedikálni fogja műveit. Ezt követően beszélgetést rendeznek a Harmonia caelestis cseh és szlovák fordítójával, Robert Svobodával és Deák Renátával. Esterházy Péter nem ismeretlen a cseh olvasóknak, korábban már többször is szerepelt rangos irodalmi rendezvényeken. A Harmonia caelestis című regénye hatodik cseh fordításköteteként jelenik meg.

Pénteken Weöres Sándor-emlékműsor lesz a kiállításon a költő születésének 100. évfordulója alkalmából.

A prágai könyvszemle idei díszvendége Szlovákia, jövőre ez a megtiszteltetés Magyarországot éri.

A tavalyi prágai vásárt csaknem 45 ezer érdeklődő látogatta meg, az idén hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők.

Forrás: MTI