Göcseji Randevú – Zalai falvak találkozója a zalaegerszegi skanzenban

A térségben élő népi, gasztronómiai hagyományokat, helyi tradicionális értékeket mutatják be a Göcseji Randevú elnevezésű program keretében május 25-én Zalaegerszegen, a skanzenban.

A rendezvényen kilenc zalai kistelepülés képviselteti magát. A helyi termelők finom ételeket, italokat – házi készítésű szörpöket, lekvárokat, savanyúságokat, tejtermékeket, pékárut, aszalt gyümölcsöket, húskészítményeket – kóstoltatnak a látogatókkal. A kínálatban szerepel a különlegességnek számító zalai fenyőszörp is, a méztermelők pedig idei, friss mézzel érkeznek – ismertette a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás projektmenedzsere a részleteket csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Vásár Marianna elmondta azt is, hogy tombolát szerveznek a helyi termelők felajánlásaiból, a fődíj a kustánszegi asszonyok által készített híres pörkölttorta lesz. A települések amatőr művészeti csoportjai színpadi produkciókat mutatnak be. A Göcseji Randevún állítják ki a rajzpályázatra érkezett alkotásokat, a könyvtárak pedig az ünnepi könyvhét előzeteseként börzét tartanak.

Hozzáfűzte; a rendezvényen a helyi termelők azt kívánják bemutatni, hogy a falvakban is lehet olyan tevékenységet folytatni, amiből meg lehet élni. A projektmenedzser szerint a múzeum is egyre nyitottabb arra, hogy élővé tegyék a skanzent. A tradíciókat csak akkor lehet továbbadni, ha folytatják a tevékenységet.

Kaján Imre megyei múzeumigazgató arról beszélt, hogy az emberek többségének már kevés fogalma van arról, hogy milyen a természettel harmonikusan együtt élő ember. A rendezvény keretében a kistelepülések lakói el tudják mondani hogyan élnek, be tudják mutatni a gasztronómia, kulturális hagyományaikat a falumúzeumba látogatóknak.

Szólt arról is, hogy ugyanezt a témakört járja körül és szorosan kapcsolódik a Göcseji Randevú programjaihoz a május 24-én és 25-én megrendezendő konferencia. A múzeumi szakemberek arról tanácskoznak, hogy milyen szerepet játszanak a skanzenek a természet közeli életmódok népszerűsítésében, Dédanyáink és az ökológia címmel hangzik el előadás, bemutatják az önfenntartás népi hagyományait és a kézműves hagyomány megújulását.

Forrás: MTI