Pályanyertes magyar grafikákból nyílik kiállítás Pozsonyban

A múlttal való élő kapcsolatra törekszik és a kollektív felejtéssel veszi fel a harcot az a pályanyertes magyar grafikákból álló tárlat, amely csütörtöktől több mint egy hónapon át látható a Pozsonyi Magyar Intézetben.

Az Urbánus Folklór című kiállítás anyagát a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) által tavaly meghirdetett nyílt pályázat nyertes munkái alkotják. A kiállításra válogatott művek alkotói a nemzeti és az általánosságban vett hagyományok elbizonytalanodó szerepe kapcsán arra próbáltak választ adni, mi is az, amit a jelen grafikusa a magyar folklór képi világával kezdeni tud.

A tárlatot alkotó grafikák azt a gondolatiságot tükrözik, hogy a hagyományunk részét alkotó képi folklór megőrzéséhez nem csupán annak bemutatása, hanem az aktív vizuális kommunikáció részeként való alkalmazása is hozzájárulhat. Az alkotók szerint ezzel a módszerrel egy olyan élő kapcsolat hozható létre, amely képes ellensúlyozni a kollektív felejtés divatját.

„Ezt a kiállítást azért is fontos megmutatni, mert azt láttatja, hogy a folklór éppúgy kötődik a városhoz, mint a vidékhez és a népi hagyományoknak megvan a helye a modern környezetben is” – mondta Kollai István, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója az MTI-nek. Az Urbánus Folklór pályaművei korábban a budapesti Design Terminálban voltak megtekinthetők, az ezekből összeválogatott, 27 grafikából álló tárlat a Pozsonyi Magyar Intézet nagytermében június 28-ig lesz látogatható. A Pozsonyi Magyar Intézet idén még két másik tárlat megnyitását tervezi a Design Terminállal együttműködve, ezek egyike a Jó bornak is kell cégér című borcímke-bemutató, a másik a Colors című plakátkiállítás.

Forrás: MTI