Regényes jelenetek 4 Déssel és 3 színésszel – Pesti barokk az Átrium Film-Színházban

„Nem volt még egy nemzedék a földön, amelyik olyan jól érezte magát rosszul, mint mi”, állapítja meg a Pesti barokk egyik szereplője, és kétségtelenül a vitalitás és a szorongás furcsa kettőssége jellemzi leginkább ennek a különleges könyvnek a hangulatát, melyet a színpadi előadás a zene, a szöveg és a kép erejével idéz meg.

Időpont: 2013. május 24. 19:00 óra
Helyszín: Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)

Budapesti házibulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, világjobbító dumák, elvágyódások, viccek, irodalmi paródiák… Előadás hat hangra és sok képre a Pesti barokk c. regény alapján. Közreműködik DÉS ANDRÁS (ütőhangszerek), DÉS LÁSZLÓ (szaxofon), DÉS MARCI (kép), DÉS MIHÁLY (a szerző), valamint MOLNÁR PIROSKA, UDVAROS DOROTTYA és VARGA TAMÁS színészek – némelyikük maga is szereplője a könyvnek.

A különböző művészeti ágak együttműködéséből létrejövő előadás nagyon is megfelel egy olyan regény szellemének, melyben akadnak keleti mesék technikájával megírt gáláns epizódok, groteszken erotikus mikrorealista szerelmi jelenetek, családregény-kivonat, hagyományos novella, emlékirat, esszé, napló, vicc-antológia, pszichoanalitikus vallomás, jelentések (besúgói, lektori, vállalati, stb.), temetőben játszódó színházi bohózat, szexuális, családi és közéleti krimi, filmforgatókönyv, publicisztika, levélregény, apokaliptikus látomás, és mely egyszerre humoros és véresen komoly, megindító és cinikus, trágár és lírai, szinte tapinthatóan érzéki és ironikusan intellektuális…

Dés Mihály: Pesti barokk

Dés Mihály: Pesti barokk - könyvbemutató - 03.22.„Nem volt még egy nemzedék a földön,
amelyik olyan jól érezte magát rosszul, mint mi”

Budapesti házibulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, világjobbító dumák, politikai viccek, szamizdatok. A Pesti barokk főszereplője Koszta János is ebben a világban van otthon; pontosabban ebben a világban otthontalan. Dés Mihály nagyszerű első regényében ennek a korszaknak és környezetnek nem is annyira emléket állít, semmint inkább a mítoszoknak, emlékfutamoknak a nyomába ered. Újraírja, átgondolja őket. Az ájtatos legendaképzésnek ugyanannyira híján van ez a kalandokban bővelkedő szellemes regény, mint a retrocsalamádénak.

A könyvben több műfaj is – mintha irodalmi farsangbál lenne – izgalmasan találkozik egymással. Családregény-betétek, levelezések, naplók, önéletrajzok, anekdoták, viccek, ügynökjelentések váltakoznak a mű lapjain. A Pesti barokk játék a valósággal, hiszen annak lapjain a fiktív karakterek mellett valódi, hús-vér személyek is szerepelnek; a határvonalak elmosódnak. Szellemessége szintén többrétegű: akadnak itt vaskos humorú tréfák, ironikus szólamok és irodalmi utalások. Mivel nem generációs regény, ezért minden nemzedék élvezettel olvashatja. Aki élt már akkor, azért; aki pedig nem, azért.

Dés Mihály

DésDés Mihály (Budapest, 1950) magyar irodalmár, lapkiadó és író, aki 1986 óta Barcelonában él. Magyarországon műfordító volt, lektor, kritikus és alkalmi filmszínész, a Banánhéjkeringő és A dokumentátor főszereplője. Fordításai között Borges, Carpentier, Cortázar, García Márquez, Vargas Llosa művek szerepelnek.

Spanyolországban újságíróként kezdte pályáját, cikkei, esszéi a legfőbb napilapokban és folyóiratokban jelentek meg. 1989 és ’92 között egy neves irodalmi folyóirat, a Quimera főszerkesztője, 1990 és ’93 között az El Observador nevű napilap irodalmi mellékletét irányítja, 1994-ben megalapítja Lateral-t, mely 2006-os bezárásáig a spanyol nyelvű világ meghatározó kulturális folyóirata, az új spanyol és latin-amerikai írónemzedék platformja lett.

Dés kultúrszervezői tevékenysége is figyelemre méltó. Ő alapította az Elsimposio ügynökséget, mely Spanyolország egyik kiemelkedő, kulturális területre szakosodott PR cége volt, valamint a Círculo lateral társaságot, mely számos nagyszabású, komoly intellektuális értékkel bíró spanyol és nemzetközi kulturális projektet kezdeményezett.

1995 és 2003 között a Barcelonai Központi Egyetem tanára, pályája során több színházi, vers- és novella antológiát válogatott, tanulmányai, előadásai számos kollektív kötetben jelentek meg, spanyolul elbeszéléseket is publikált. A Pesti barokk az első regénye.

A Magvető Kiadónál megjelent művei
Pesti barokk (2013)

www.magveto.hu