Kulturális fesztivált rendeznek a Vajdahunyadvárban

A háromnapos eseményen a várak – egyebek mellett Eger, Szigetvár és Esztergom – különböző programokkal, például íjászattal, hadipróbákkal, lovagi játékokkal és lantzenével mutatkoznak be a közönségnek.

Hagyományőrző haditorna, lovagi játékok és vártúra is várja az érdeklődőket a Miénk a Vár! című kulturális fesztiválon május 18. és 20. között a budapesti Vajdahunyadvárban.

A háromnapos eseményen a várak – egyebek mellett Eger, Szigetvár és Esztergom – különböző programokkal, például íjászattal, hadipróbákkal, lovagi játékokkal és lantzenével mutatkoznak be a közönségnek – mondta Nagy Gyula István fesztiváligazgató a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A várak képviselői fegyverbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és ügyességi versenyekkel is készülnek: Pécsvárad többek között hőspróbával, Szigetvár leányszöktetéssel, Várpalota viselet-bemutatóval, Diósgyőr csángó népzenével és lovagi tornával, Tata reneszánsz lantzenével, Siklós bajvívással szórakoztatja a látogatókat.

Az érdeklődők mindhárom nap vezetéssel tekinthetik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításait, valamint vártörténeti és városligeti sétán vehetnek részt. A rendezvény első napján Várak és erődök – Múlt, jelen és jövő címmel tudományos konferenciát rendeznek, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a 160 éves Magyar Honvédségre emlékező tárlattal készül.

Május 18-án mások mellett a Tabulatura Régizene együttes és a Kőbéka Zenekar, 19-én a Musica Historica Zenekar és a Görömbő Kompánia, 20-án a Fabula Bábszínház, a Tercina Régizenei Együttes és a Mint a pinty zenekar lép színpadra. A vármoziban gyerek- és rajzfilmeket, az óriáskivetítőn a magyarországi történelmi várakat bemutató mozgóképeket láthat a közönség.

A rendezvényhez csatlakozó Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár játékbemutatókkal és középkori játszóházzal várja a családokat. További részleteket a www.mienkavar.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI