Ma rendezik meg a Felfedezők Napját a Millenárison

Először rendezik meg ma a Felfedezők Napját a Millenárison, ahol magyar szakemberek színes előadások, látványos bemutatók és mini kiállítások segítségével mutatják be a terepi kutatás világát az érdeklődőknek.

felfedezok_napja

A nap folyamán 3D-s vetítésen pillanthatnak bele a földalatti expedíciók világába a látogatók, a Himalája távoli vidékén nyomon követhetik Kőrösi Csoma Sándor egykori lakhelyének megmentését, Teleki Sámuel nyomában ellátogathatnak Afrikába a Magyar Afrika Expedícióval. Nem marad ki a programból a Föld legmagasabb vulkánjának, az Antarktisz jégvilágának, Brazília rovarkülönlegességeinek és a dinoszauruszok kutatásának bemutatása sem.

A program „főszereplőjének”, a Mars-kutatásnak külön előadássorozatot szentelnek a szervezők.

A gyerekeket is számos érdekes programmal várják az ingyenes rendezvényen: dinoszaurusz csontot lehet formázni a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Földrajzi Múzeum pedagógusainak segítségével, lesz homokmandala-készítés, gyermekjóga.

A vállalkozó szellemű felnőtteket is vetélkedőre invitálják a szervezők, akik számos expedíciós feladat teljesítése mellett egy Mars-szonda leszállását is irányíthatják.

Érdekesség, hogy a helyszínről indul útnak a Közép-Ázsia Expedíció: a 18 000 kilométeres, több hónapon át tartó utat velocipéddel, lóval, tevével, úszva, hegyet mászva, gyalogolva és futva teszi meg Hídvégi-Üstös Pál extrémsportoló, a túra vezetője, akit számos kutató kísér el útjára. A csapatot alkotó tudósok azt vizsgálják, hogy milyen változásokon ment át az elmúlt évszázadok alatt a magyar felfedezők által korábban kutatott terület.

Forrás: MTI

,