Megkoszorúzták Krúdy Gyula szobrát és egykori lakóházát Óbudán

Krúdy Gyula halálának 80. évfordulója alkalmából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bús Balázs III. kerületi polgármester koszorút helyezett el csütörtökön Óbudán az író szobránál.

Az idei esztendő Krúdy Gyula éve: 135 éve született és 85 éve halt meg, életének utolsó éveiben Óbudán talált otthonra – mondta el Fráter Zoltán irodalomtörténész az Óbuda-Békásmegyer képviselő-testület által meghirdetett Krúdy-év 2013 rendezvényén.

Az irodalomtörténész hangsúlyozta: Krúdy több írással, óbudai Szindbád-novellával, tárcacikkekkel és az Etel király kincse című regényével hálálta meg azt, hogy az óbudaiak befogadták. „A nyírségi táj és Óbuda életútjának két pontja is egyben” – mondta az íróról, hozzátéve, hogy Krúdy utolsó éveiben, betegen is szakadatlanul dolgozott, nemcsak novellákat és regényeket írt, hanem korának eseményeit követő publicisztikákat is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta, hogy szereti az író műveit, ezért is tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a megemlékezésen. „Krúdyt nem lehet nem szeretni, aki egyszer beleolvasott egy könyvébe vagy elolvasta egyik novelláját, azt megragadja az a hangulat, amelyben az író élt, és amelyet teremtett maga körül” – hangsúlyozta.

A miniszter kedvenc Krúdy-művei közül megemlítette A has ezeregyéjszakája című kötetet, amely az evést és az étkezést járja körül. „Az írónak nagyon jók a jellemábrázolásai is, kiválóan rá lehet ismerni például az 1920-as és az 1930-as évek közéleti szereplőire” – méltatta az írót a miniszter.

A megemlékezésen a Krúdy Gyula emlékháznál koszorút helyeztek el többek között a Krúdy Gyula Irodalmi Kör és a Petőfi Irodalmi Múzeum képviselői.

Forrás: MTI