Zene minden esetben – A Nemzeti Filharmonikusok 2013/2014-es évadja a Művészetek Palotájában

Harmincnyolc zeneszerző hetvennyolc műve hangzik majd el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a zenekari próbateremben és a Zeneakadémián.

A Nemzeti Filharmonikusok új szlogenje a fenti, és igazuk van, mert mikor nem esik jól a zene!? Amikor az öröm szétvet: kell. Amikor a bánat feszít: még inkább. Amikor semmilyen, nihilista hangulatban vagyunk: valamerre elindít.

Tehát minden esetben jó a lelkünknek a zene, egyetértek Kovács Géza főigazgatóval, aki most több jó hírrel is szolgált.

mupa02

Az első és legfontosabb, hogy a következő évadban végre csatasorba áll a kétszeres Kossuth-díjas Kocsis Zoltán, akinek felgyógyulásáért az egész magyar és külföldi zenerajongó közönség izgult, és drukkolt. És jól, hiszen már most szombaton, a hat tételes Debussy-sorozat utolsó részén ő zongorázik. Eddig fia, Krisztián helyettesítette őt ebben a házigazdai minőségben.

A világ zeneszerető közönségének 2014-ben az egyik legfontosabb eseménye a születésének 150. évfordulóját ünneplő Richard Straussról való méltó megemlékezés.

A zeneszerző életműve előtti tisztelgésként a Nemzeti Filharmonikus Zenekar folytatja Strauss-operákat bemutató ciklusát, amelynek következő darabja „A hallgatag asszony” lesz, amelynek férfi főszerepét Rúni Brattaberg játssza. Emellett márciusban két másik Strauss-mű, az „Aus Italien” szimfonikus költemény és az „Úrhatnám polgár” szvit is elhangzik.

A másik jeles évforduló az 1833. május 7-én, vagyis éppen száznyolcvan éve született Johannes Brahmsról való megemlékezés, Téli esték Brahmsszal címet kapott az a sorozat, amelynek hangversenyein Banda Ádám, Baráti Kristóf, Fülei Balázs, Perényi Miklós, és Ránki Dezső játszanak a kilencven éves együttessel.

A harmadik kerek születésnapot ünneplő, a száz éve született Benjamin Britten komponista, a Háborús requiemjét novemberben tűzi műsorára a zenekar.

budapest-babszinhaz-szinhazak-ejszakaja-2014-szeptember-20-foto-artnews-hu

A zenekarhoz érkezett kérések meghallgatásra találtak, mert a következő évadban bevezetik az Ötórai bérletet annak érdekében, hogy azok is eljussanak a koncertekre, akik a klasszikus esti 7 órai kezdési időpontot túl későinek találják.

Elsősorban a vidékről ideutazókra, az idősekre, vagy éppen az esti bulizás előtt komolyzenét hallgatni szerető fiatal közönségre gondolva hozták létre ezt a hagyományostól eltérő időpontban kezdődő koncert konstrukciót.

Összegezve: a következő szezonban a Nemzeti Filharmonikusok élén ismét Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester; születésnapos zeneszerzőket ünnepelünk; világhírű szólistákkal örvendeztetnek meg bennünket; nézhetjük élőben a webcast-koncert közvetítéseket; öt órakor is mehetünk koncertre – minden adva az értékes zenei műélvezet eléréséhez.

Sári Edina
Fotó: Kaunitz Miklós