Múzeumok majálisa – Száz múzeum mutatkozik be a hétvégén

Az idén is megrendezi a Múzeumok majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM): szombaton és vasárnap csaknem 100 közgyűjtemény mutatkozik be a Múzeumkertben, ahol koncerteket, tárlatvezetéseket, interaktív játékokat is tartanak.

A rendezvény megújult külsővel és tartalommal, bővebb programkínálattal várja a látogatókat. Célja, hogy felhívja a figyelmet a múzeumok társadalmi hasznosságára, megmutassa, hogy a múzeumok nemcsak szórakoztatnak, de a tudomány és a művészet szeretetére is nevelnek – hangzott el az eseményt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

„A múzeum a jelenről és a jövőről beszél a múlt segítségével” – mondta Csorba László, a MNM főigazgatója. Hozzátette: amikor a modern múzeum szórakoztat, azt is mindig tudományos alapon teszi, ez különbözteti meg a szórakoztatás egyéb fajtáitól. „A Múzeumok majálisa is azért más, mert itt közben a tudomány muzsikál a háttérben” – fogalmazott. A tudás, amelyet évszázadok nemzedékei halmoztak fel, a tárgyakban rejlő kincs az, ami a múzeumokban megjelenik. A múzeumok majálisának az a feladata, hogy ezt a kincset hozza közel mindenkihez – fogalmazott.

Cseri Miklós, az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke felidézte: 1977 óta rendezi meg a szervezet a múzeumi világnapot. „Fontos, hogy a múzeumok a gyorsan változó világban képesek legyenek új feladatokkal szembesülni, és alkotó közösségeik révén a társadalmi felelősségvállalás, megújulás programjában is részt vállalni” – hangsúlyozta.

Császtvay Tünde, a MNM főigazgató-helyettese kiemelte: egyedülálló esemény, hogy egy ország múzeumai összegyűljenek és egy helyszínen mutatják meg a látogatóknak, hogy a mostani kihívásoknak is képesek megfelelni, és akár egy új célcsoport, a fiatal generáció felé is nyitni. Szólt arról, hogy RE:19/19:RE elnevezéssel a 19. századról való gondolkodásra kérték az eseményen résztvevő múzeumokat.

A közgyűjtemények várják azokat, akik szeretnének megismerkedni programjaikkal, kiállításaikkal, a régészeti ásatások titkaival, a múzeumi biztonságtechnika fejlődésével, a fegyverek és a párbajok történetével, részt vennének (kocsma)kvízben, rap showban, benéznének a Mobil Planetáriumba. A színpadon és a múzeum Pollack Termében hangsúlyosabb szerepet kap a szakma, máshol tudományos, ismeretterjesztő programokat, különleges tárlatvezetéseket, komolyzenei hangversenyeket élvezhet a közönség.

Hagyományosan ezen a hétvégén adják át a múzeumi szakma rangos elismeréseit, Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat is. Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke elmondta: az elismeréseket szombaton 14 órakor vehetik át a díjazottak, majd az intézmények vezetőivel beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődők.

A Múzeumok majálisa védnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, állandó védnöke pedig Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. A részletes program a http://www.facebook.com/nemzetimuzeum és a www.muzeumokmajalisa.hu oldalon található meg.

A május 18-i múzeumi világnaphoz kapcsolódó eseményen a közgyűjtemények bemutatkozása mellett fellép Jamie Winchester, a Szekeres & Barbaró Wurlitzer Band és Akkezdet Phiai is.

Forrás: MTI