Ima Montoya spanyol festő alkotásai kiállításon

A bika és az ember kapcsolatáról szóló festményeket mutat be Ima Montoya spanyol festőművész azon a kiállításon, amely Fények és árnyékok (Luces y sombras) címmel péntektől látható a budapesti Cervantes Intézetben.

Az öt éve Magyarországon élő spanyol festőművész tavaly és idén készült 18 festményén bikák szerepelnek egy vagy több ember társaságában. A kiállítás anyaga egységesen a Fények és árnyékok címet kapta, a képeket 1-től 18-ig számmal jelölte a művész.

Látható lesz többek között egy nagyméretű, 196-szor 96 centiméteres, három részből álló festmény, amelyen szűk sikátorban elmosódott emberalakok futnak a bika elől – mondta el G. Nagy Kinga, az intézet kulturális menedzsere az MTI-nek.

A kisebb méretű alkotások közül 15-ös számmal mutatják be azt a festményt, amelyen fehér, ember formájú kontúrok bikákon láthatók, egy másik képen pedig egy bikaviadalt jelenít meg a festő.

A kiállítás Bukarestből érkezett Budapestre és négy, idén készült képpel egészítették ki – hangsúlyozta a kulturális menedzser.

Ima Montoya a Vizcaya tartománybeli Erandióban született és a baszkföldi Szépművészeti Egyetemen diplomázott. Az elmúlt években több jelentős múzeumban mutatta be munkáit, köztük Moszkvában, a tokiói Metropolitan Art Museumban, a londoni Royal College of Art-ban, valamint Belgrádban, Budapesten és Barcelonában is. Mint G. Nagy Kinga rámutatott, festészetére a zárt és a nyitott terek szembenállása feletti reflexió a jellemző.

A Fények és árnyékok című tárlat június 9-ig tart nyitva.

Forrás: MTI