Boldog szülinapot, Dürer!

Négy hónapos rendezvénysorozattal ünnepli ötödik születésnapját Budapest egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, a Dürer Kert, amely az ELTE bölcsészkarának egykori épületében van, a Városliget tőszomszédságában található, és a szórakozni vágyó közönség igényeit egyaránt kielégíti, jöjjenek bár kutyával, biciklivel, békávéval, avagy gyalogosan.

Az aktív pihenést keresők számára adott a csocsó, pingpong, pentaque, darts és sörbringa, a passzív befogadók pedig függőágyakban is élvezhetik a koncerteket akár kivetítőn is, az élményt sörrel, fröccsel megspékelve.

x_DSC8359

Bár a szórakozóhely fő ékessége a hatalmas, asztalokkal, székekkel, tűzrakóhellyel teleszórt kert, télen sem kell máshova vackolódnunk, a belső terek egész évben rendelkezésre állnak a hardcore, az indie, az elektro, vagy bármilyen más műfajú zenék kedvelőinek.

A születésnap tiszteletére nagykoncertet ad például a The Carbonfools, a Brains és a 30Y, valamint lesznek különböző fesztiválok, tematikus zenei és kulturális események is.

budapest-bar-koncert-a-20-evadat-kezdo-holdvilag-kamaraszinhaz-galajan-2014-november-5-en-az-angyalfoldi-jozsef-attila-muvelodesi-kozpontban-foto-batar-beata

A zuglói szórakozóhelyen szeptember végéig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot. Júniusban jelentkezik a Tilos Rádió Maraton, amelynek tíz tematikus napján egyebek mellett a kerékpárok, a reggae, a slam poetry és a roma kultúra kapnak főszerepet.

Ugyancsak júniusban rendezik meg a jubileumi, 10. Offline Music Fesztivált, a hazai underground hip-hop egyik legnagyobb eseményét, júliusban pedig a 3. Tattoo The Sun tetováló fesztivál és versenyt.

Augusztusban Mátrafüredről a budapesti Dürer Kertbe költözik a magyar és külföldi punk, dark, folk és elektro előadókat felvonultató Fekete Zaj Fesztivál, szeptemberben pedig a Dürer Kertben ünnepli születésnapját a Rockélet olyan zenekarokkal, mint a Special Providence, a Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a Mystery Gang.

x_DSC8289

„A Dürer Kert életében fontos szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás. Az elmúlt öt év során rendeztünk segélykoncertet a vörösiszap és az árvíz károsultjainak, elhunyt zenészek családjai megsegítésére, valamint ruhagyűjtést rászorulóknak a Vöröskereszttel. Baj esetén ezt a hagyományt idén is folytatjuk. Ugyanilyen fontosnak tartjuk azt is, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk fiatal, kortárs alkotóknak is. Ennek az idei első állomása most vasárnap, május 12-én a FirstHand Képző- és Iparművészeti Kiállítás és Vásár lesz” – mondta Marosvölgyi Luca, a Dürer Kert sajtóreferense.

x_DSC8301

A Dürer Kertet választotta idei egyetlen budapesti szabadtéri koncertje helyszínéül az ország egyik legnépszerűbb alternatív rockzenekara, a 30Y is.
„Idén a visszafogottabb hangvételű Szentimentálé című lemezünk anyagával járjuk az országot, mint egy vándortársulat. A műsort Lévai Balázs rendezi, és kizárólag rendhagyó helyszíneken mutatjuk be ezeket a dalokat. Budapesten a Müpán kívül kizárólag egyszer, augusztus 31-én a Dürer Kertben lépünk fel. Azért ezt a helyszínt választottuk, mert sajátos hangulata van, és kialakult vele egyfajta érzelmi viszonyunk. Itt mindig megtörténik az a valami, amire egy zenész vágyik a színpadon” – mondta Beck Zoltán, a 30Y frontembere.

x_DSC8314

Mikrofonvégre kaptuk a népszerű Dumaszínház egyik tagját, Mogács Dánielt, aki elmondta, hogy visszatérő vendége a Dürer Kertnek, egyrészt, mert a barátai alapították, másrészt pedig különösen attól érzi ott jól magát, mert egy olyan sajátságos aurája, különleges hangulata van a Dürer Kertnek, amellyel kevés szórakozóhely rendelkezik Budapesten.

x_DSC8351

A Tilos Maraton állandó résztvevője, a filmrendező Szőke András, akinek szabad tűzön főzött gombás-zöldséges gulyásának kanalazása közben ebben jól egyetértettünk!

Sári Edina
Fotó: Kaunitz Miklós