Aranykor – Fekete György kiállítása Debrecenben

A Debreceni Művelődési Központ zsúfolásig megtelt Belvárosi Galériájában nyitották meg szerdán Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, iparművész Aranykor című kiállítását.

Az életműtárlat keretében azokat a famozaik kompozíciókat, grafikákat, tárgyakat, kisplasztikákat, könyveket és illusztrációkat mutatják be, melyek nem köthetőek szigorúan a belsőépítészeti tervező tevékenységéhez.

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a debreceniek büszkék városukra, történelmükre, művészeikre, de „még büszkébbek vagyunk vendégeinkre, akik megtisztelnek minket, gazdagítanak bennünket”.

Az államtitkár köszönetet mondott Fekete Györgynek, hogy Budapest, Zalaegerszeg és Sopron után elhozta Debrecenbe a kiállítását, amelynek méltó környezetet jelent a Belvárosi Galéria patinás épülete.

Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora megnyitójában emlékeztetett arra, hogy Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke rendezett már csoportos kiállítást Debrecenben szakrális alkotásokból.

Korábbi önálló kiállítása a debreceni Nagytemplomi Galériában a 70. születésnapján megnyitott életmű-kiállítás tablóiból készült, a most nyíló debreceni tárlat pedig a tavaly ősszel ünnepelt 80. születésnapra készített kompozíciókat mutatja be – mondta.

A rektor hozzátette: a most bemutatott alkotások döntő többsége új, és „egy új technikában való elmélyülés eredményei”. A természetes színű, különleges, egzotikus fatípusokat is felvonultató famozaik-technika türelem-, munka- és időigényes műfaj, de a művész számára régóta létrehozni vágyott kompozíciók megszületését jelentette.

Számos kisplasztika és rajz mellett a kiállítás fotókon, modelleken mutatja be a művész nagyméretű murális kompozícióit, amelyek közül mára több is megsemmisült, illetve elveszett.

A tárlat legnagyobb egysége Fekete György famozaikjaiból válogat. A festék és pác nélkül feldolgozott faanyag mellett a kompozíciók fontos részét képezik a beépített emléktárgyak. Pillantás a Mennyországból című alkotásába Fekete György például felesége unokáinak angyalrajzát, Marianna arany madara című munkájába Makovecz Imre hitvesének sztaniolmadarát, Sylvia hegedűje című mozaikjába pedig egy családi hangszer darabjait helyezte el.

A kiállítás megnyitóján Nemes József vezényletével a debreceni Lautitia gyermekkar énekelt.

Fekete György kiállítását június 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a debreceni Belvárosi Galériában.

Forrás: MTI