Római tavaszünnep az Aquincumban

Az ókori Róma életéből kaphatnak ízelítőt az Aquincumi Múzeumba látogatók szombaton és vasárnap, ahol egyebek mellett kézműves műhelyekkel, költőversennyel, gladiátor- és fegyverbemutatókkal idézik meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát.

800px-AquincM3-big

Az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum szervezésében 24. alkalommal megvalósuló rendezvényen a fiatal virágkötők római ihletésű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet, római katonák, gladiátorok, kelta harcosok bemutatóit láthatja a közönség, valamint az ókori életre jellemző pillanatképeket, vásári hangulatot, rabszolgapiacot mutatnak be hagyományőrző csoportok – olvasható a szervezők közleményében.

A látogatók kipróbálhatják a hódító légiók fegyvereit, a kort megidéző ékszert, sarut, kerámiaedényeket és érmet készíthetnek, de még szőni is megtanulhatnak. Sor kerül a légiók felvonulására, bemutatják a különböző ókori mesterségeket, a kisebbek pedig római gyermek- és ügyességi játékokban próbálhatják ki tudásukat.

Szombaton a Baltazár Színház Baltazaricum című előadása lesz látható, vasárnap pedig a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjai Plautus A bögre című művét adják elő. A vasárnapi programot a XVI. Aquincumi Költőverseny is színesíti.

A Floralia ünnep az Urbitális Majális programsorozat részeként valósul meg.

Forrás: MTI
Fotó forrás: Wikipédia