III. AEGON-KEDD Országos Rajzfilmünnep – 2013. május 12.

A KEDD, Magyarország egyik legsikeresebb animációs műhelye az AEGON Magyarország Zrt. támogatásával harmadszor rendezi meg az Országos Rajzfilmünnepet 2013. május 12-én.  

rajz
A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen szerveztünk vetítéseket és gyerekprogramokat, amelyeken mintegy hatvannégyezren vettek részt. 2012-ben már 29 város 60 helyszínén közel százezer látogató fordult meg.

A programsorozathoz az idén 37 város csatlakozott, közel 70 helyszínnel.
Partner városok: Balassagyarmat, Balatonfüred, Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Cegléd, Debrecen, Dunaföldvár, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hévíz, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa, Salgótarján, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szentendre, Szerencs, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tatabánya.

A fővárosban a következő helyszíneken találhatnak a családok kedvükre való meséket és filmeket: Gozsdu Udvar, Örökmozgó Filmmúzeum, Tabán mozi, Átrium Film-Színház, MiMozink Lurdy ház, MiMozink Óbuda és KEDDshop.

A legtöbb helyszínen most is számtalan program várja az érdeklődőket: sétahajózás, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár, játszóház, vetélkedő és sok-sok más, vidám élmény lehetősége!

Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű magyar rajzfilmjeiből választhatnak az érdeklődők, mint pl. a Macskafogó, a Szaffi, a Ludas Matyi, Vízipók-csodapók, Süsü a sárkány és a Vuk, de találkozhatnak az előző évek Rajzfilmünnepeinek nagy sikerével, a Bogyó és Babóca – 13 új mese című alkotással is. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évben a tavaly sokak által hiányolt Kecskemétfilm meséit is vetíthetjük. A helyszínek így választhatják kínálatunkból a Magyar Népmesék-et, a Mesék Mátyás királyról-t, A világlátott egérké-t vagy a Leó és Fred-et. Az idén először van lehetőségük a japán Walt Disneyként  emlegetett rajzfilm-varázsló, Miyazaki Hayao meséinek vetítésére is.

Valamennyi csatlakozó város és helyszín a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap  (MTVA), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), a Kecskemétfilm, a C.A.K.Ó. Stúdió és a KEDD Animációs Stúdió által felajánlott munkákból, valamint a UIP Duna, a Fórum Hungary, a Best Hollywood illetve az Intercom által ajánlott filmekből állíthatta össze programját.

Szeretnénk az idei évben is figyelmükbe ajánlani azokat a nemzetközi rajzfilmeket, amelyeket az Osztrák Kulturális Fórum, a Dán Kulturális Intézet, az Észt Intézet, a Holland Nagykövetség és a Lengyel Intézet jóvoltából rendelhetnek meg.

Pályázatok
Meseíró pályázat és eredményei
Az idén a Rajzfilmünnephez kapcsolódóan meseíró pályázatot hirdettünk, amelyre közel kétszáz mese érkezett be hozzánk. A pályaműveket Bartos Erika író, Farkasházi Réka színművész és M. Tóth Géza animációs rendező bírálta el. Bartos Erika írónő különdíját Csiba Ágota, Medvegy Anna és Horváth Magdolna kapta. Horváth Emese Dorka és Peresztegi Hanna III. helyezést ért el, II. lett Gyalai Liza és Lipcsei Balázs. A meseíró pályázat első helyezettje Czenner Gergely Kerti kaland Szedressel című munkájával.

Rajzpályázat felhívás
Az AEGON-KEDD Országos Rajzfilmünnep rajzpályázatot hirdet 14 év alattiaknak!
Rajzold le, hogyan képzeled Pixit, akit a meseíró pályázatunk első helyezettje, Czenner Gergely álmodott meg. Rajzpályázatunk nyertesének figuráját a KEDD Animációs Stúdióban életre keltjük, rövid animáció születik majd belőle. Sőt pólón, matricán is megjelenik, amit a www.keddshop.hu-n lehet megrendelni vagy a  KEDDshopban megvásárolni. A győztesnek a KEDD pólón, matricán kívül értékes KEDDshop–AEGON ajándékcsomag lesz jutalma. A rajzokat június 10-ig várjuk honlapunkra. Ceruzákkal elő!

További információkat, és a teljes mesét itt találjátok:
http://www.rajzfilmunnep.hu/2013/#PALYAZAT

KEDD Animációs Stúdió
Az idén 11 éves KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, egyetemi tanár, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Látványtervező Osztályának vezetője. Ő jegyzi a Patkányfogó, az Ikarosz, az Ergo, a Mama c. rövidfilmeket és a Maestro című animációs filmet, mely világszerte ismertté tette a nevét. Összművészeti produkciói, mint pl. XYZ, A csodálatos mandarin, A Kékszakállú herceg vára, az idei húsvétra az Operaház számára készített Máté-passió, valamint  alkalmazott filmjei és televíziós animációs sorozatai is sikereket hoztak a számára.
Ugyancsak M. Tóth Géza volt a producere és társrendezője a KEDD Animációs Stúdióban gyártott népszerű mesefilm-sorozatnak, a Bogyó és Babócának. A sorozat a valaha készült egyik legsikeresebb magyar  rajzfilmszéria.

M. Tóth Géza alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválra kaptak meghívást, filmjeit közel 100 díjjal ismerték el. A legrangosabb elismerést, az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölését a Maestro című filmje kapta 2007-ben. A Rajzfilmünneppel a KEDD értékes programot nyújt az óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek és családjuknak – a moziba járás kultúráját éltetve a legkisebbek körében is.

A magas szakmai igénnyel készített gyermek és ifjúsági animációs filmek gyártása, forgalmazása mellett a KEDD Animációs Stúdió fontos törekvése az óvodás- és iskoláskorú közönség vizuális nevelése (pl. ezt szolgálják a KEDDshop gyerekeknek szóló, szombati kreatív foglalkozásai), a filmklubok és fesztiválok szervezése.  Ennek a szakmai programnak egyik fontos eredménye a Rajzfilmünnep hagyományának megteremtése.
Látogassanak el a KEDD NETWORK oldalaira (KEDDtv, YouTube csatorna, facebook), ahol szenzációs mesetárházunkban barangolhatnak, s oldalainkon izgalmas játékok szereplőivé válhatnak.

A rendezvény főszponzora
Az AEGON Magyarország második éve támogatja a Rajzfilmünnep megszervezését. A világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának tagjaként az AEGON Magyarország minden évben profitjának fél-egy százalékát társadalmi célok támogatására fordítja. A cég támogatási irányvonalai a kultúra, az oktatás és a sport.
„Azokat a tevékenységeket támogatjuk, amelyek segítenek abban, hogy egészséges, művelt és öntudatos emberekké váljunk. A kultúra megszerettetését sem lehet elég korán elkezdeni: ez a gyerekkori közös családi élményekkel kezdődik. Támogatásunkkal ezek számát szeretnénk szaporítani, a többi pedig a résztvevőkön múlik!” – nyilatkozta Zatykó Péter, elnök-vezérigazgató.

A Rajzfilmünnep csapata:
Ötletgazda: M.Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője
Projekt vezető: Mohácsi Anna (nusi@kedd.net, +36 70 390 0369)
Projekt koordinátor: Hevesi Judit (judit@kedd.net, +36 70 390 5768)
Kommunikáció: Tegyi Timea (timi@kedd.net, +36 70 390 0361)
Filmszerkesztő: Varga Zoltán
Weblap és grafikai háttérmunka: Kasza Júlia, Nagy Péter, Péchy György

Hivatalos oldalaink:
www.rajzfilmunnep.hu
https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep
rajz2rajz1

,