Haydn és a szerelem – Koncertek Kismartonban

Negyedszer rendezik meg a Haydn Akadémiát az Esterházy-kastély Haydn-termében, az idei sorozat május 11-én indul.

Az első hangversenyen Kovács Róbert orgonaművész működik közre.

A fesztivált szervező Walter Reichert szerint a négy koncertből álló sorozat májusi, júniusi, augusztusi és októberi műsorát úgy állították össze, hogy a zeneszerző egy-egy múzsájához vagy ahhoz az időszakhoz fűződjön, amelyben gyengéd érzelmeinek tárgyát megismerte.

Az első esten a 11-es számú Esz-dúr szimfónia, a C-dúr orgona-, az F-dúr orgona- és hegedűverseny, valamint a 27-es G-dúr szimfónia hangzik el. A program Maria Anna, illetve Therese Kellernek állít emléket – olvasható a fesztivál honlapján. A bécsi iparos család lányai közül a fiatalabb, Therese volt a zeneszerző első nagy szerelme. A lányt azonban szülei zárdába küldték, Haydn Maria Annával kötött „biztonságos” házasságot.

A júniusi koncertet a Cara mia Polzelli alcímmel rendezik meg. Luigia Polzelli szerény képességű énekesnő volt, hegedűs férje, Antonio mellett szerződtették az Esterházy-zenészek közé. Luigiát és fiát, akit egyesek a zeneszerző gyermekének hisznek, a férj halála után Haydn igen nagyvonalúan támogatta. Egy Luigiának komponált áriát énekel Jeanette Röck a hangversenyen, és egy kamaradarab is elhangzik, amelyet a fiatalabb Anton Polzelli komponált. Három szimfónia lesz még műsoron: a 62-es, a 73-as és a 80-as sorszámú, amelyek az Eszterházán töltött időszakhoz kapcsolódnak.

Az augusztusi est Maria Anna von Genzingernek, egy bécsi orvos hitvesének állít emléket. Haydn és Frau von Genzinger kapcsolata bensőséges volt, de a polgári erényesség keretein belül maradt. Az Anton Gabmayer vezényletével elhangzó programban három szimfónia szólal meg, a 79-es, a 89-es és a 93-as számú.

Az októberi műsor az angliai múzsákat idézi fel: Anne Huntert és Rebecca Schrötert. A Sir John Gallini számára komponált, A filozófus lelke című opera nyitánya hangzik el, és eljátsszák a Brit Királyi Zenei Társaság számára komponált indulót is.

Maria Anna halálakor Haydn kijelentette: „szerettem a feleségemet.” A házasságuk nem volt túl boldog, és a zeneszerző hódolattal fordult a szép hölgyek felé, de egyikük sem tudta valóban elcsábítani. Az érzelmek csupán az alkotó harmónia kiteljesítését segítették – ezt tükrözi a fesztiválprogram is.

Forrás: MTI