Operarészleteket játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A 2013-as magyar-olasz kulturális évad keretében hétfőn este olasz operaénekesek korhű ruhákban Pergolesi-operákból énekelnek a budapesti Olasz Kultúrintézetben a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén.

Az idén 50 éves zenekar hangversenye nyitotta meg az évadot januárban Budapesten. Hétfőn az 1585-ben alakult, gazdag zenei hagyományú római Accademia Santa Cecilia operastúdiójának tagjai vendégszerepelnek a Budapesti Olasz Kultúrintézetben – közölte az MTI-vel Kiss Tímea, a zenekar munkatársa.

Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című vígoperája két részben hangzik el az esten, de megszólal egy részlet a Büszke rab című alkotásból is. A koncerten elhangzik a szerző F-dúr szimfóniája is, vonószenekari átiratban.

Ubertót, a mogorva agglegényt Dario Ciotoli (bariton), a csípős nyelvű szolgálót, Serpinát Damiana Mizzi (szoprán) énekli a koncertelőadásban. Az énekesek mindannyian a Accademia Santa Cecilia stúdiójában tanultak operaéneklést és színpadi játékot, többek között az elismert karmester, Fabio Maestri és a szcenikatanár-rendező Cesare Scarton felügyelete alatt.

A Serpinát alakító Damiana Mizzi azóta az intézmény kurzusvezető tanára lett. Az úrhatnám szolgáló című operát több országban bemutatták már: turnéztak a produkcióval Ukrajnában, Észtországban, Litvániában és Lettországban is.

Forrás: MTI