Schéner Mihály mézeskalácsos képei kiállításon Óbudán

Schéner Mihály (1923-2009) Kossuth-díjas képzőművész tizenkét képéből látható kiállítás szombaton és vasárnap az óbudai Mézeskalács Fesztiválon, a Symbol Art Galériában.

Schéner Mihály mézeskalács huszárokat is ábrázoló színes festményeinek és képeinek játékos világa jól illeszkedik az óbudai mézeskalács-fesztivál hangulatához – mondta el Orbán Attila, a galéria vezetője az MTI-nek.

Hozzátette, hogy a kiállított munkák Barna Sándornak, a galéria tulajdonosának 50 darabos gyűjteményéből származnak. „Azokat az alkotásokat választottuk ki, amelyek kifejezetten a mézeskalácsokhoz kapcsolódnak, és amelyeken mézeskalács babák, szívek és lovacskák vannak.

Schéner Mihály munkássága a magyar festészet legfontosabb vonulatához, a nagybányaiak köréhez tartozik, a művésznek többek között Rudnay Gyula nagybányai festőművész volt a mestere.

A galéria vezetője azt is elmondta, hogy Schéner munkái a magyar hagyományokból merítenek, alkotásain a nemzeti motívumokat modern formavilággal ötvözi. „Nem másolja a külföldi irányzatokat, festészeti világa a nemzeti múltra reflektálva játékos, meseszerű világot mutat be” – hangsúlyozta.

Schéner Mihály festő, grafikus, szobrász, keramikus és bábtervező a képző- és iparművészet több ágában is alkotott. 1947-ben diplomázott a magyar képzőművészeti főiskolán, mesterei Rudnay Gyula és Elekffy Jenő voltak. 1995-ben munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Alkotásai 1960-tól több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek Magyarországon és külföldön.

Forrás: MTI