Beethoven-emlékkoncertek Budán – nemzetközi siker Baráti Kristóf és Würtz Klára Beethoven-albuma

Szakcsi Lakatos Béla, ifj. Balázs János, Baráti Kristóf és Würtz Klára részvételével különleges koncertsorozattal emlékezik meg a Budavári Önkormányzat arról, hogy Ludwig van Beethoven, a bécsi klasszikus zene kiemelkedő alakja 1800. május 7-én nagyszabású koncertet adott a Várszínházban.

A 2000 óta minden évben megrendezett koncertsorozat Szakcsi Lakatos Béla dzsessz improvizációival indul pénteken este a Budavári Városházán. Az est meglepetéseként a művész saját darabját is bemutatja, amelyet külön erre az alkalomra komponált és Beethovennek ajánlott – közölte az önkormányzat az MTI-vel. A koncerten elhangzik a Für Elise, az V. és IX. szimfónia egy-egy ismert tétele, a Holdfény szonáta, valamint dzsessz dallamok.

Vasárnap délután ifj. Balázs János Junior Príma díjas zongoraművész koncertjén Beethoven 1800 és 1820 között komponált művei csendülnek fel. Elhangzik például a Holdfény szonáta, Beethoven Adelaide-ja Liszt átiratában, a Patetikus-szonáta.

Kedden este Baráti Kristóf és Würtz Klára ad hegedű-zongora szonátaestet a Várszínházban, a Nemzeti Táncszínházban. Koncertjükön három darab szólal meg abból a négy lemezes Beethoven-albumból, amelyen a zeneszerző összes hegedű-zongora szonátája hallható, és amelyet nemrég jelentetett meg a Brilliant Classics. A négy CD anyagát a Csalán utcai Bartók Emlékházban mutatták be.

A felvételen és a budavári koncerten is a Hollandiában élő zongoraművész, Würtz Klára Baráti Kristóf partnere. A nemzetközi zenei élet egyik mértékadó komolyzenei fórumában, az Egyesült Államokban megjelenő Fanfare Magazinban Jerry Dubins kritikus méltatta a Beethoven-albumot és az előadókat.

Kifejtette: személyes veszteségnek tekinti, hogy korábban nem fordított kellő figyelmet Baráti Kristóf játékára, mert a magyar hegedűs nem az egyik újabb díjnyertes fiú, hanem olyan rendkívüli tehetség, amilyen csak egy születik évtizedenként vagy generációnként.

Baráti játékát – írja Dubins – a technikai tökéletessége mellett kimagasló ritmikai pontosság jellemzi, csodálatos hangú 1703-as Lady Harmsworth Stradivariján tiszta artikulációval és árnyaltan szólalnak meg Beethoven művei.

A recenzens híres elődök  – Nathan Milstein, Yehudi Menuhin, Henrik Szeryng, Jasha Heifetz lemezeihez méri Barátiék felvételét, az összevetésből a magyar CD-k pozitívan kerülnek ki. Baráti és Würtz együttműködése olyan tökéletes Dubins szerint, mintha csak egyetlen hangszer szólna. „Ha egyszer hallottad ezt a felvételt, soha nem kívánsz mást hallgatni” – zárja a méltatást.

Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én nagyszabású koncertet adott a Várszínházban. A hangverseny méltóképpen koronázta meg azt az ünnepségsorozatot, amelyet József nádor felesége, Alexandra Pavlovna tiszteletére rendeztek névnapja alkalmából.

Forrás: MTI