A Pesti barokk a szezon legnépszerűbb szépirodalmi művei között

Dés Mihály egy hónapja publikált első regénye, a Pesti barokk több hazai szépirodalmi sikerlistán is folyamatosan jelen van. A Magvető kiadónál megjelent könyv a minden műfajt (így a gyerekkönyveket és ezotériát is) számba vevő összesített listákon is igen előkelő helyen szerepel, de saját kategóriájában már az első napokban is jelentős érdeklődést váltott ki az olvasók körében.

Dés Mihály: Pesti barokk - könyvbemutató - 03.22.A különleges indulásnak még különlegesebb a folytatása. Nem is annyira azért, mert az eladott példányszámok alapján a Pesti barokk népszerűsége egyre nő, hanem mert pár héttel a megjelenés után szerzője több ajánlatot is kapott, hogy színpadi adaptációt készítsen belőle, valamint mert egy kulturális és történelmi sétákat szervező ügynökség városnéző túrát szervez a regény nevezetesebb helyszíneire. Az első Pesti barokk-séta május 11-én indul. Május 24-én pedig az Átrium film-színházban lesz Pesti barokk-est 4 Déssel és 3 színésszel.

A dolog érdekessége, hogy Dés regénye egyáltalában nem lektűr, hanem egy, a nyolcvanas évek bohémvilágát megidéző, szofisztikált szerkezetű, kulturális referenciáktól és irodalmi paródiáktól hemzsegő, több húron szóló mű, mely minden komplexitása ellenére – és valószínűleg az eseménygazdagsága, humora, erotikája és nyelvi leleményei révén – utat talál nemcsak a 80-as éveket átélt nemzedékekhez, hanem a fiatalokhoz is.

A Pesti barokk-jelenség külön pikantériája, hogy ennek az elsőkönyves regénynek szerzője 63 éves, aki jó negyedszázados spanyolországi irodalmárkodás után tért vissza az anyanyelvéhez.

DésDés Mihály (Budapest, 1950) magyar irodalmár, lapkiadó és író, aki 1986 óta Barcelonában él. Magyarországon műfordító volt, lektor, kritikus és alkalmi filmszínész, a Banánhéjkeringő és A dokumentátor főszereplője. Fordításai között Borges, Carpentier, Cortázar, García Márquez, Vargas Llosa művek szerepelnek.

Spanyolországban újságíróként kezdte pályáját, cikkei, esszéi a legfőbb napilapokban és folyóiratokban jelentek meg. 1989 és 92 között egy neves irodalmi folyóirat, a Quimera főszerkesztője, 1990 és 93 között az El Observador nevű napilap irodalmi mellékletét irányítja, 1994-ig megalapítja Lateral–t, mely 2006-os bezárásáig a spanyol nyelvű világ meghatározó kulturális folyóirata, az új spanyol és latin-amerikai írónemzedék platformja lesz.

Dés kultúrszervezvezői tevékenysége is figyelemre méltó. Ő alapította az Elsimposio ügynökséget, mely Spanyolország egyik kiemelkedő, kulturális területre szakosodott PR cége volt, valamint a Círculo lateral társaságot, mely számos nagyszabású, komoly intellektuális értékkel bíró spanyol és nemzetközi kulturális projektet kezdeményezett.

1995 és 2003 között a Barcelonai Központi Egyetem tanára, pályája során több színházi, vers- és novella antológiát válogatott, tanulmányai, előadásai számos kollektív kötetben jelentek meg, spanyolul elbeszéléseket is publikált. A Pesti barokk az első regénye.

www.magveto.hu