Kőkorszaki járgány készült a szegedi Móra-múzeumban

A két kőkorszaki szaki, Frédi és Béni autójának háromméteres, működőképes modellje fogadja a szegedi Móra-múzeum nagyszabású, csütörtöktől látható ősember-kiállítására érkező látogatókat.

Ősember

A hárommázsás járművet kedden állította össze Halász Gábor műbútorasztalos munkatársaival a szegedi Kultúrpalota előcsarnokában. A szakember újságíróknak elmondta, hogy kollégáival több héten át dolgoztak a különös jármű elkészítésén. Az autó alapanyagát lucfenyő adta, melyet égetéssel színeztek, az úthengerkerekek a hordókhoz hasonló dongákból állnak.

A lábhajtányos járműbe a csütörtökön nyíló kiállításra érkező látogatók maguk is beleülhetnek, elindulni azonban nem tudnak az autóval, az úthengerkereket a biztonság kedvéért ugyanis kiékelték.

Az Egyszer volt… az ősember című tárlat vendégei végigjárhatják az emberré válás folyamatát és maguk is ősemberré alakulhatnak: bőrruhába öltözhetnek, majd egy interaktív virtuális játék segítségével vadászni indulhatnak.

Ősember kiállítás - fotó Kelemen Zoltán GergelyEgy több mint egy hónapon át épített, sejtelmes hangulatú őskőkori barlang-installációban koponya- és csontmásolatokat, valamint a hozzájuk tartozó arcrekonstrukciókat mutatnak be: a legérdekesebb darab a legendás Rudapithecusé lesz.

A nyár végégig látható kiállítás az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága.

A gyerekek „barlangfeltáráson” vehetnek részt, ahol csontokat és kőeszköz-darabokat találhatnak, a kimerítő munka után pedig egy kunyhóba bújva pihenhetik ki a munka fáradalmait. A tárlaton egy mezolit, azaz középső kőkorszaki ház rekonstrukcióját is bemutatják: a Jászságban feltárt eredeti alapján elkészített, bőrrel lefedett sátrat és tűzhelymaradványt láthatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI
MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely