Ritka antilop született a Nyíregyházi Állatparkban

Különleges nyársas antilop (Oryx gazella gazella) borjú született a Nyíregyházi Állatparkban.

Antilop - fotó Balázs AttilaEz az állatfaj Magyarországon jelenleg csak Nyíregyházán látható és az 1940-es évek óta most van először szaporulat belőle az országban – mondta Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark szóvivője a keddi sajtóbemutató után az MTI-nek.

A nőstény antilop négy hete született a 2009 óta itt élő négyéves tenyészpár első utódjaként. A bika Németországból érkezett, míg a nőstény holland tenyészetből származik – mondta el a szóvivő.

A Délkelet-Afrika szavannáin élő növényevő rendszertani családjának legnagyobb faja, a bikák esetenként a 240 kilogramm tömeget is elérhetik. Átlagos marmagasságuk 115-125 centiméter, teljes testhosszuk pedig a 180-195 centimétert is elérheti. Legszembetűnőbb sajátossága a fehér pofáján található fekete maszk rajzolat.

Az anyaállat vemhességi ideje nyolc és fél hónap, az elléskor azonban csak egy utód jön a világra. A borjat az anya hathetes koráig elfekteti, s naponta két-három alkalommal tér vissza hozzá szoptatni.

A fiatal állat jelenleg barna színű és körülbelül négy hónaposan alakul majd ki a felnőttekre jellemző színezete.

Bár a világon csaknem 200 ezer egyed él belőle, a nyársas antilopok száma folyamatosan csökken a háziállatok túllegeltetése és a túlzott vadászat miatt.

Az utódnak egyelőre nincs neve, elnevezni tulajdonságai alapján fogják a gondozók – tette hozzá az állatkerti szóvivő.

Forrás: MTI
MTI fotó: Balázs Attila