Ismét Kassán a Nemzeti Énekkar

A csütörtöki hangversenyen Carl Orff Carmina Buranája hangzik el.

Csütörtökön újra a kassai Dom Umeniában lép fel a Nemzeti Énekkar, az együttes a Szlovák Állami Zenekar meghívásának tesz eleget a két társulat között évek óta tartó szoros együttműködés jegyében. A hangversenyen, amelyen Carl Orff Carmina Buranája hangzik el, Martina Masaryková, Oto Klein és Jakub Tolas énekel szólót.
koncertA koncertet vezénylő Leos Svárovsky eredetileg fuvolaművésznek tanult, vezető karmestere a Janácek Filharmonikus Zenekarnak, a Brnói Filharmonikusoknak és zeneigazgatója a prágai állami operának. A legjobb zenekarokkal dolgozott együtt szerte Európában, valamint az Egyesült Államokban, Japánban, Koreában. Szívesen látott vendége rangos nagy fesztiváloknak. Leos Svárovsky a Szlovák Filharmónia vendégkarmestere, 2014 áprilisától pedig vezető karmestere lesz a nagojai Ajcsi Szimfonikusoknak.

A Carmina Buranát először 1937-ben mutatták be. Orff a szöveget a 13. században született pajzán diákénekekből merítette. A gyűjteményt a benediktbeureni apátságban őrizték, s évszázadokon át valószínűleg senki nem vette kézbe. 1803-ban, szinte véletlenül fedezték fel, első közreadója, J. A. Schmeller keresztelte el a kolostor latin neve (Bura Sancti Benedicti) nyomán Carmina Buranának. A szatirikus, moralizáló, többnyire latin (ám olykor francia vagy német szavakkal kevert) versek szerzői ismeretlenek.

A magyar közönség a Nemzeti Énekkarral és annak férfikarával legközelebb május 9-én találkozhat a Művészetek Palotájában, ahol Sosztakovics XIII. szimfóniáját adják elő az orosz zenére szakosodott, nemzetközi hírű karmester, Mihail Jurowski vezényletével.

Forrás: MTI