Sólyom Anna: Párnafilozófia

Sólyom Anna: Párnafilozófia - 04.04.Nagy utazás.
Mióta kezembe vettem a könyvet, csak ez a dal jár a fejemben. Azt hiszem Sólyom Anna regényét olvasva mindannyian egyre könnyebb szívvel dúdolhatjuk a dalt. Számomra egy teljesen új értelmet nyert. Hogy mégis mi? Nagyjából minden.

Nem szokványos, „elejétől-végéig elolvassuk, és letesszük, mint aki jól végezte dolgát” könyv ez. Több annál. Útmutató az élethez, önmagunkhoz.

Mikor elolvassuk a Tolvaly Ferenc által írt fülszöveget és előszót azt hisszük már mindent tudunk és értünk. Csak legyintünk egyet, hogy ahh, újat itt már senki nem tud nekünk mutatni. Aztán persze szépen lassan rá kell jöjjünk, hogy tévedtünk. Csak hittük, hogy már mindent láttunk és ismertünk. A minket körülvevő világot, az embereket, magunkat.

Aki kezébe veszi a könyvet nem is gondolja, hogy mekkora útra indul és a legjobb az egészben, hogy nem tudhatjuk hova jutunk. Utunk nem lesz könnyű, de hála a gondos vezetésnek, abban biztosak lehetünk, hogy elveszni, eltévedni nem fogunk.

A könyvvel kapcsolatban az a legjobb, hogy mind érteni fogjuk miről is van szó, a hétköznapi életből, mindennapjainkat átszövő regényekből, filmekből merített példáknak hála annyira közérthető lesz, hogy szinte el is felejtjük, itt egy komoly, a filozófia legmélyére, sokszor az alapokhoz lenyúló műről van szó.

A mai világban egyre fontosabb, hogy egy regény mindenkihez szóljon, a szomszéd nénihez, aki idestova 40 éve egyedül él, legalább annyira, mint a házasságával küzdő 30-as éveiben járó fiatal párhoz.

Azért néhány kérdésre nem árt őszintén válaszolnunk, mielőtt az írónővel kézen fogva erre a nagy útra elindulunk: Vagyunk annyira merészek, hogy nekivágjunk? Ha pedig már egyszer nekivágtunk, lesz majd elég erőnk kitartani és az út végéig eljutni? Biztosak vagyunk annyira magunkban, hogy végig is járjuk az utat? Van egyáltalán ennek az útnak vége vagy életünk végéig fog szólni ez az út?

A mindennapi terheinket (rohanó életünk, a családunk, a munkánk okozta gondjainkat) újabbakra vagy éppen régebbiekre cseréljük, és szinte a magunk generálta problémák tengeréből próbálunk majd kijutni, életünk minden kis pontját és vesszőjét alaposan szétcincálva, szinte lerágott csontig elemezve. Hiszen a megértés a fontos.

Remélem sokan mernek majd nekivágni ennek a nagy, életre szóló kalandnak, mert nemcsak magunkat fogjuk a végére jobban megismerni, szeretni, becsülni, hanem valószínűleg a környezetünk is teljesen új fényben fog pompázni.

Hatalmas köszönettel tartozunk Sólyom Annának, hogy saját életét a miénk elé példának állítva segít nekünk, ezen a rögös úton való előrejutásban.
Köszönjük!

Hurta Orsolya írása

A kötet az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.