A magyar táncszakmát ünnepli a táncvilágnapi gála

A magyar táncszakmát ünnepli hétfő este a táncvilágnapi gála, amelyen tíz kategóriában adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének díjait – hangzott el a szervezet, a Nemzeti Táncszínház és a Győri Balett közös hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Idén huszonhárman kapnak díjat a gálán, amely reprezentatív válogatást nyújt az előző évi díjazottak munkáiból – mondta el Szalay Tamás, a szövetség ügyvezető titkára. Mint hozzátette, az évad legjobb végzős növendékének, pályakezdő művészének, férfi és női táncművészének, valamint alkotójának járó díjak mellett átadják a táncoktatásért, a tánctudományért és a táncművészetért járó elismeréseket, valamint életmű- és posztumusz életműdíjakat is kiosztanak.

A Művészetek Palotája Fesztivál Színházában tartandó gálán emellett átadják az Imre Zoltán-díjat és első alkalommal osztják ki az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány Nagy alakítás díját is. Az elismeréseket a táncművész szakma elismert személyiségei adják át. A gálaest rendezője Szakály György Kossuth- és Liszt-díjas művész, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora. Az est folyamán színpadra lép mások mellett a Közép-Európa Táncszínház, a Honvéd Táncszínház és a Magyar Nemzeti Balett. A gálaest fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A sajtótájékoztatón Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója beszámolt a hétfőn záruló Budapest Táncfesztivál eredményeiről. Mint elmondta, a rendezvény tíz napon át tizenegy előadással, három bemutatóval, egy budapesti és egy magyarországi premierrel, valamint egy felújítással várta a közönséget és összesen 3500 táncrajongót mozgatott meg.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója a június 17. és 23. közötti Magyar Táncfesztivál programjáról beszélt a sajtótájékoztatón. Az idén kilencedik születésnapjára készülő fesztiválon a műfaj széles palettája mutatkozik be a klasszikus és kortárs stílusoktól kezdve a néptáncon át a városi folklórig, teret engedve az amatőr együtteseknek is. A fesztivál idei szlogenje a Táncolj és mosolyogj!, amellyel a rendezvény önkéntes operatőrök közreműködésével csatlakozik egy Franciaországból indult nemzetközi kezdeményezéshez. Ennek keretében 33 országban „gyűjtik” a mosolyokat. Az elkészült filmet – amelyben a fesztivál védnöke, Mosolyka, vagyis Hozleiter Fanny, a Kerekesszékkel a világ című blog szerzője is feltűnik – a fesztiválon láthatja először a közönség.

A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják.

Forrás: MTI