Ezren táncolnak Szombathely Fő terén

A négyévestől a hatvanéves korosztályig közel ezer táncos lép színpadra vasárnap Szombathely Fő terén, a tánc világnapi rendezvényen.

A táncosok délután két órától négy helyszínen váltják egymást: a rendezvénytéren állítják fel a nagyszínpadot, a Savaria téren és a Fő tér közepén, a tulipánfa árnyékában, a császárkő mellett is lesz egy-egy kisebb színpad, a néptáncosok, hastáncosok pedig utcai helyszínen mutatják be produkcióikat – mondta el Kővári Réka a szombathelyi Agora Kulturális Központ rendezvényszervezője az MTI-nek.

Hozzáfűzte: ezen a napon valamennyi szombathelyi táncos „megmozdul”, a színpadokon a négyévesektől kezdve a hatvanas korosztályig ropják majd a táncot. A táncoktatással foglalkozó művészeti iskolák növendékei és az egyesületekben táncoló felnőttek egyaránt lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Színes lesz a műfaji paletta is: a programban szerepel balett, néptánc, társastánc, versenytánc, hastánc, country ladies, mazsorett, akrobatikus rock and roll, hip-hop és még rientális törzsi tánc is – sorolta a szervező. A rendezvény a késő esti órákban táncgálával zárul.

Kővári Réka beszélt arról is, hogy a fellépő táncosok 80-90 százaléka Szombathelyen él, vagy helyi iskolában tanul. Szombathely művészeti életének legjelentősebb ága a tánc, a városban szinte valamennyi műfaja megtalálható, ezért méltán nevezik a tánc fővárosának. A vasi megyeszékhelyen nincs olyan család, amelynek legalább egy tagja ne táncolna vagy táncolt volna – jegyezte meg.

Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének részeként működő Nemzetközi Tánctanács 1982-ben nyilvánította a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapját, április 29-ét a tánc világnapjává, amelyet 1983 óta ünnepelnek világszerte.

Forrás: MTI