Visszatért a Napraforgók az amszterdami Van Gogh Múzeumba

Ismét régi kiállítóhelyükre kerültek Van Gogh legjelentősebb festményei. A művészről elnevezett amszterdami múzeumból az épület felújítása miatt kellett őket átmenetileg kiköltöztetni.

Péntektől újra az amszterdami Van Gogh Múzeumban vannak Vincent van Gogh (1853-1890) holland festőművész legnagyobb mesterművei – köztük a Napraforgók, az Íriszek és a Varjak a búzamezőn című alkotások. A műalkotásokat azután vitték vissza, hogy befejeződött az intézmény felújítása.

Múlt év szeptembere óta folyt az múzeumépület renoválása, az elmúlt hónapokban a holland mester 75 alkotását a szentpétervári Ermitázs amszterdami fiókintézményében mutatták be, a kiállítást 665 ezren keresték fel.

A felújított Van Gogh Múzeumot május elsején nyitják meg a közönség előtt. Az épület renoválása a tervezettnél kicsit hosszabb ideig tartott, és 20 milliárd euróba került – közölte Héléne Bethof, a múzeum szóvivője.

A Stedelijk Museum szeptemberi és a Rijksmuseum április eleji megnyitása után a Van Gogh Múzeum a harmadik nagy közgyűjtemény az Amszterdam déli részén fekvő Múzeum téren, amely megújulva fogadja a közönséget.

Forrás: MTI