Játékfilm és háborús dokumentumfilm nyerte a Tribeca fődíjait

A The Rocket című, Laoszban játszódó ausztrál játékfilm és a The Kill Team című, Afganisztánban forgatott amerikai háborús dokumentumfilm nyerte el csütörtökön a 12. Tribeca Filmfesztivál fődíjait New Yorkban.

A The Rocket főhőse, egy tízéves kisfiú elszegényedett családján akar segíteni azzal, hogy benevez a hagyományos rakétafesztiválra. A gyereket alakító Sitthiphon Disamoe a legjobb színész díját kapta a Tribeca zsűrijétől. A trófeát a film ausztrál rendezője, Kim Mordaunt vette át a fesztivál társalapítóitól, Robert De Nirótól és Jane Rosenthaltól. „Ez a díj tényleg segítségére lehet a filmnek, és felhívhatja a figyelmet a fejlődő világra, valamint a fejlődő világgal való kapcsolatunkra” – hangoztatta a rendező.

A színésznői kategória díját a The Broken Circle Breakdown főszereplője, Veerle Baetens vehette át. A holland-belga koprodukcióban a színésznő megözvegyült anyát alakított, aki megpróbálja feldolgozni gyászát. A produkció rendezője, Felix van Groeningen társírója volt az ugyancsak díjazott forgatókönyvnek. A legjobb dokumentumfilm elismerését a Dan Krauss rendezésében készült The Killing Team című munkának ítélték oda. A cím, amely magyarul gyilkos csapatot jelent, azokra az amerikai katonákra utal, akik ellen afgán civilek megöléséért emeltek vádat.

Az idén először kiosztott Nora Ephron-díjat, amelyet női filmesek elismerésére alapítottak, Meera Menon nyerte. A rendezőnő Farah Goes Bang című bemutatkozó filmje egy John Kerry mellett kampányoló baráti kör körútjának krónikája. Az ugyancsak idén bevezetett online verseny győztese a Lil Bub internetszenzációról szóló Lil Bub & Friendz című játékfilm lett. A nyertest a filmeket a fesztivál honlapján megtekintő netezők szavazták meg. A Tribeca Filmfesztivál vasárnap zárja kapuit.

Forrás: MTI