A Komáromi Jókai Színház Budapesten vendégeskedik

A Komáromi Jókai Színház budapesti vendégjátékra érkezik a József Attila Színházba április végén: a határon túli magyar színházakat vendégül látó sorozat keretében Gogol, Csukás István és Shakespeare egy-egy művét mutatják be Budapesten.

Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: eddig nem volt példa arra, hogy egy budapesti színházban sorozatot játszanak, metszetet adva színházuk műsorából.

Április 30. és május 2. között egy klasszikus vígjátékot, Gogol Revizor című darabját, egy gyerekelőadást, Csukás István Süsü, a sárkány című művét, amelynek 100. előadását tartják Budapesten, valamint egy sajátos művészi kézjegyeket hordozó előadást, Shakespeare III. Richárd című drámáját mutatják be a József Attila Színházban.

A Revizort Méhes László, a Süsü, a sárkányt Pille Tamás, a III. Richárdot Martin Huba rendezésében láthatja a közönség, az utóbbi előadás szerepel a 2013-as Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramján is.

A színház igazgatója felidézte: a Magyar Területi Színház – a Komáromi Jókai Színház elődintézménye – 1952. október 1-jén alakult meg, első bemutatóját 1953. január 31-én tartotta. A Komáromi Jókai Színház ebben az évben ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját.

„Ezalatt a 60 év alatt társadalmi szerepe, célközönsége megváltozott. Most már nem az egypártrendszer utasításaival vagy a szlovák nacionalista politikusok packázásaival kell megküzdenünk, hanem a gazdasági és morális válsággal, illetve a közönnyel” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a színház „kés élén táncolva” próbál megfelelni a kor követelményeinek és a közönség elvárásainak. Műsortervük nagyon széles skálán mozog; az idei, ünnepi évadon belül egymás mellett kapott helyet a királydráma, a magyar musical és a kortárs színmű. Mostantól az évad végéig öt fesztiválon vesznek részt, ez azt mutatja, hogy a szakma is odafigyel a színházra – emelte ki Tóth Tibor.

A következő, a 61. színházi évad tervét is a műfaji sokszínűség jegyében állították össze: Harold Pinter Árulás című művét Valló Péter, Kárpáti Péter Rumcájsz, a rabló című darabját Naszlady Éva rendezésében mutatják be. Huszka Jenő és Martos Ferenc Lili bárónő című darabját Méhes László állítja színpadra, Mikszáth Kálmán Különös házasságát Závada Pál színpadi átiratában Bagó Bertalan rendezi. Shakespeare A velencei kalmár című drámáját Harsányi Zsolt rendezésében viszik színre, a szezon végén pedig Barabás Pál, Fényes Szabolcs és Frenkó Zsolt Egy szoknya, egy nadrág című zenés bohózatát mutatják be.

Tóth Tibor elmondta: a színház fenntartója a Nyitra megyei önkormányzat, a társulat évente mintegy 170 előadást játszik, egyharmadát vidéken. A színház költségvetése alacsony, 2008 óta szinte nem változik. Kitért arra, hogy az utolsó népszámlálás szerint újra 10 százalékkal csökkent a szlovákiai magyarság létszáma, és ez megmutatkozik a közönség létszámán is. Megjegyezte: jelenleg 18 ezer potenciális nézőjük van a városban.

A Komáromi Jókai Színház a Thália Színházban május 15. és 19. között megszervezett Határon Túli Színházak Szemléjére is vendégjátékra érkezik: Ladislav Ballek A hentessegéd című művét mutatják be a budapesti közönségnek május 18-án.

Forrás: MTI