Önfenntartóvá vált a mintaprogram

Egy év alatt önfenntartóvá vált az a Szuno (romani nyelven, jelentése álom) elnevezésű mintaprojekt, melyet az Igazgyöngy Alapítvány indított útjára. A több generációt is átfogó, az integrációt segítő, művészeti alapú tevékenység keretében az elmúlt egy év alatt elkészült körülbelül 1300 db egyedi kézműves termék, és mára a Szuno eladása a 4 millió forinthoz közelít.

Igazgyöngy Alapítvány

Az Igazgyöngy Alapítvány honlapján egy évvel ezelőtt nyílt az a szociális webshop, ahol az alapítvány által megálmodott és létrehozott, Magyarországon egyedülálló programban készült különleges kézműves termékek bemutatása és értékesítése történik.

A „Szuno” (romani nyelven, jelentése álom) projekt lényege, hogy a gyermekek rajzait a család nőtagjai kihímzik, majd patchwork technikával különféle egyedi kézműves termékeket – párnákat, faliképeket, táskákat stb. – készítenek belőle.

Az elmúlt egy év alatt a projekt keretében elkészült körülbelül 1300 db egyedi kézműves termék, és mára a Szuno eladása a 4 millió forinthoz közelít. „Ezek a számok minden várakozásunkat felülmúlják, hiszen mára bizonyossá vált, hogy az a modell, amilyet kitaláltunk, működik. Lehetőséget tudunk biztosítani a projektben részt vevő gyermekeknek és családjaiknak az önfenntartásra” – mondta L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Az elkészült kézműves termékek kezdetben csak a weboldalon keresztül voltak rendelhetők, de ma már széles társadalmi összefogás eredményeként több helyen is megvásárolhatók a termékek: Budapesten a Néprajzi Múzeumban és az Ellátókert Piacán, de ott lehetnek önkéntes segítők jóvoltából a Debreceni Egyetemen, a Nyíregyházi Roma Szakkollégiumban. Elkerülhettek mintadarabok aukciókra, a Múzeumok éjszakájára, a Mesterségek ünnepére, ott voltak a Bálint házi rendezvényeken, fővárosi általános és középiskolák által szervezett vásárokon, de kaphatott a Szuno egy kis helyet a hagyományos „Alkotni jó” tanári kiállításon is.

A Facebookon egy különleges kampány népszerűsítette az alapítványt: ismert emberek a gyerekrajzokhoz egy-egy mesét írtak. Írt mesét az alapítványnak Karafiáth Orsolya, D. Tóth Kriszta, Nyulász Péter, Péterfy Bori és Péterfy Gergely, Both Gabi, Finy Petra, Azurák Csaba, Laczkfi János, Tamás Zsuzsa, Hinda Vichi, Süveges Gergő.

További információ: www.igazgyongy-alaptivany.hu