A Blaha-sztori

25-én, csütörtökön délután 3-kor a Blahán találkozunk!

A Blaha Lujza tér a budapestiek életében egy fogalom, egy konstans találkozási pont, hiszen mindenki tudja, hol van, hogyan lehet oda eljutni, mi van a környéken, és azért is, mert innen percek alatt eljuthatunk a város bármely szegletébe.

Blaha1A tér névadója, Blaha Lujza, a magyar színjátszás nagyasszonya ugyanilyen állandó és irányadó csillag a nemzet színművészetének égboltján.

Sorsa már születése előtt eldőlt, mert szülei vándorszínházi társulattal járták az országot, s amikor Losoncról tartottak Rimaszombat felé, várandós édesanyja Rimaszombat első lakóházában, Marczel József csizmadiamester házában hozta világra leányát, Reindl Ludovikát, a későbbi nemzet csalogányának nevezett Blaha Lujzát, aki a győri, debreceni és szabadkai színházak után a Népszínház és a Nemzeti Színház vezető művésze lett.

De, honnan indult az operett, opera, népszínmű, dráma koronázatlan királynője, a kis „dalos Lujzácska”? Ki volt az a kislány, aki alig 16 évesen ment férjhez a 37 éves Blaha János karmesterhez? Hogyan szerződtette őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz, hogy végigjátssza a népszínmű irodalom jelentős szerepeit…?

Új monodrámájában ezekre a kérdésekre ad választ Csomor Csilla színművész, aki ennek az elsöprő erejű és tehetségű asszonynak, Blaha Lujzának a bőrébe bújva megeleveníti a magyar színjátszás páratlan alakját.

Blaha

Csomor Csillának a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó Édes Rózám! című önálló estje utáni új monodrámájával az a célja, hogy a nagy előd sorsának bemutatásával maga is képviselje azt a küldetést, amely a magyarságtudatot erősítve, a szép magyar nyelv ápolásának fontosságára irányítja a figyelmet.

A zenés kulisszatitkok két felvonásban láthatók a Bethlen Téri Színházban 2013. 04. 25-én, 15.00-17.00 (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.).

Blaha Lujza: Csomor Csilla
Rendező: Bezerédi Zoltán
Dramaturg: Perczel Enikő
Díszlet-jelmeztervező: Árva Nóra

Szerkesztette: Sári Edina