4. Tánc Világnapi Maraton – 2013. április 27-28.

4. Tánc Világnapi Maraton
AZ ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ, A DUDA ÉVA TÁRSULAT ÉS
A KÖZÉP-EURÓPA TÁNCSZÍNHÁZ SZERVEZÉSÉBEN
2013. ÁPRILIS 27-28.

Új helyszínek:
Átrium Film-Színház, Millenáris,
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete részeként működő Nemzetközi Tánctanács alkotta meg a Tánc Világnapját. A dátummal egyben Jean-Georges Noverre (1727-1810), a modern balett megalapítójának születésnapjára emlékezünk.

Tánc VN

“Szeretek úgy tekinteni egy táncelőadásra, mint az együtt létezés ünneplésére, amikor helyet és időt biztosítunk egymás számára. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, holott egy előadás mögöttes szépsége főleg az emberek összetalálkozásában rejlik. Abban, hogy ott ülnek egymás mellett a sorban és megosztják azt a pillanatot. Nincs ebben semmi bizalmas; egy előadás rendkívüli társasági élmény. Mindnyájan összegyűltünk erre a rituáléra, ami összeköt minket az előadással és ugyanazzal a jelennel.” – írta Sidi Larbi Cherkaoui 2012-ben Tánc Világnapi Üzenetében.

„Célunk, hogy az alkotók, a szakma és a közönség számára egyaránt ÖRÖMÜNNEP legyen a Tánc Világnapja.” Mi pedig ezt írtuk 2010-ben, és továbbra is ugyanígy gondolunk erre a napra. Leginkább egy fesztiválként, ami a szakma erejéről, a minőségről és a tánc szeretetéről szól.

Immáron 4. éve szervezünk egy fesztivált, ahol a táncszakma szereplői láthatják egymás munkáit és lehetőségük van az együttműködésre, ugyanakkor a nézők kedvükre válogathatnak a tánc különféle műfajai közül. A tánc világában nem jártas nézők rövid előadás-részleteken keresztül ismerhetik meg a mai irányzatokat és alkotókat. Az előző három év szellemiségének folytatásaként a társulatok és alkalmi együttműködők több helyszínen mutatkoznak be, mintegy ízelítőt adva ezzel a hazai táncélet jelenéből, melyhez idén ismét nemzetközi előadók is csatlakoznak. (2010-ben a finn Tommi Kitti & Com, 2011-ben a norvég Elle Sofe Henriksen nevű formáció, míg 2012-ben Mart Kangro észt koreográfus-táncos lépett színpadra.) 2013-ban a díjnyertes szlovén duó, Rosana Hribar és Gregor Lustek lép fel.

PROGRAM

Idén kibővítettük a fesztivált kétnaposra, így egy egész hétvégén keresztül programokat kínálunk. Mivel április 29. hétfőre esik, így 27-én és 28-án vehetnek részt az érdeklődők a maratoni eseményen, vasárnap éjfélkor pedig közösen koccintunk a jeles nap alkalmából és felolvassuk az idei tánc világnapi üzenetet. A rendezvény 2013-ban három teljesen új helyszínen valósul meg, melyek közül kettőt (Átrium Film-Színház és Jurányi Inkubátorház) ősszel nyitottak meg, a Széll Kálmán tértől néhány száz méterre. Mindhárom, egymáshoz közel eső helyszín és kulturális központ, köztük a Millenáris is, tudatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, minél jobban bevonzva a kerületi és budai lakosokat is.

Április 27-én szombaton a tavalyihoz hasonlóan idén is megrendezésre kerülnek az ingyenes táncórák, ahol kezdők és profik egyaránt megtalálják a hozzájuk legközelebb álló stílust. A Movein Stúdió jóvoltából tanulhatnak az érdeklődők kortárs táncot, vagy akár hiphopot. Az órák szabadtéren, a Millenárisnál kerülnek megrendezésre, utána pedig néptáncegyüttesek műsora következik. A szabadtéri programot a Tűzmadarak zsonglőrcsoport zárja egy igazi tüzes átvonulással az Átrium Film-Színházba. Ott folytatja az estét Rosana Hribar és Gregor Lustek szlovén kettőse, akik Fourteen című előadásukban szakmai és magánéleti kapcsolatuk történetét mesélik el a tánc nyelvén. Vasárnap a magyar származású és Berlinben alkotó koreográfus-táncos Buczkó Martin, valamint a szlovén előadóművészek intenzív workshopokat tartanak professzionális táncművészek részére.

Április 28-án ismét a magyar együttesek mutatkoznak be, 15.00-tól egészen éjfélig az Átrium Film-Színházban. A szünetekben a kávézó területén performanszok, térspecifikus előadások, táncos fotók vetítése várják az érdeklődőket.

Tánc VN1

PROGRAM
Április 27. szombat
Táncbemutatók és oktatás a Millenáris szabadtéri színpadán:
15.00 CECAB-SE: Maculelé és Capoeira bemutató
15.30 Movein Stúdió bemutató táncórák (Bora Gábor / contra dance, Kugler Zsolt / hiphop, Cheikh Ibrahima Fall / Nyugat-Afrikai tánc)
17.00 Mozdulatművészeti Társulat
17.30 Fáklya Horvát Művészegyüttes
18.00 Hip hop International Hungary
18.30 Tűzmadarak zsonglőr csoport
Esti előadás az Átrium Film-Színházban:
20.00 Rosana Hribar&Gregor Lustek: Fourteen

Április 28. vasárnap
Workshopok a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban:
12.00-13.30 Buczkó Martin
14.00-15.30 Rosana Hribar és Gregor Lustek

Előzetes bejelentkezés szükséges, a regisztráció nélkül érkezőket csak a szabad helyek függvényében tudjuk beengedni. Regisztráció: barbara@evaduda.net

A Maraton előadásrészletei az Átrium Film-Színházban:
15.00 Máthé Gabriella: 62% – Pulóver vagyok
15.15 Juhász Kata koreográfus és a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola végzős növendékei: 13
15.30 Buczkó Martin&Pagonyi András: Bedekker csavargóknak
16.15 Sivasakti Kalánanda Táncszínház / Somi Panni társulata: Karma az élet játéka
16.30 Tűzmadarak zsonglőr csoport
16.45 Duna Táncműhely: A csend szigetei
17.30 Góbi Rita Társulat: Érintések tánccal, zenével, énekkel
17.45 Simkó Beatrix: Fej vagy írás
18.00 Grecsó Zoltán: Évike képzelgései
18.45 Tünet Együttes: Nem emlékszem, hogy így neveltek volna
19.00 Inversedance – Fodor Zoltán Társulata
19.15 PR-Evolution Dance Company: Magdaléna
20.00 Közép-Európa Táncszínház: Horda
20.15 Duda Éva Társulat: Virtus
20.30 Gergye Krisztián Társulata
21.15 Frenák Pál Társulat: MenNonNo
21.30 Fehér Ferenc: Running
21.45 Bozsik Yvette Társulat: Az Ezeregyéjszaka virágai
22.00 Pataky Klári Társulat
22.30 Réti Anna: Vis-à-vis – találkozások A-val
22.45 Batarita Társulat: Búcsú
23.00 Zadam Társulat: Leértékelés
23.30 Andaxínház: Hozzáférés
23.45 Badora Társulat: Bartókodály

Tánc VN2

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

JEGYEK
Belépő: 290 Ft (Az Átrium Film-Színház hazai, színháztermi előadásaira vonatkozik.)
További ’támogatói jegyek’: 2900 Ft, 29.000 Ft, 290.000 Ft, 2.900.000 Ft. A támogatói jegyekkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezvény jövőre is létrejöhessen.

A programok a Millenárisnál és az Átrium Film-Színház kávézójában ingyenesek. A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban tartott professzionális workshopra a regisztrációs díj 290 Ft.

Rosana Hribar-Gregor Luštek előadására: 1500 Ft

HELYSZÍNEK:
Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)
Millenáris (1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.)
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház (1027 Budapest, Jurányi u. 1-3.)

Külön köszönet a közreműködő társulatoknak, akik a fellépést ingyenesen vállalták, valamint azoknak, akik a fotókat és a videókat biztosították a szervezők számára.

Támogatók: Millenáris, NKA – Nemzeti Kulturális Alap
Mellékelt fotók a 2012-es Tánc Világnapi Maratonról: Hajdú D. András
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
A részletes program megtalálható az Átrium Film-Színház honlapján:
www.atriumfilmszinhaz.hu