Könyvfesztivál – Művészkönyvek kiállításon

Tizenhat művészkönyv-alkotó különböző anyagokból készült egyedi könyveiből látható kiállítás a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ideje alatt a Millenáris park B épületében.

A tárlaton a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága tagjainak legutóbbi munkái közül mintegy húsz könyvtárgyat mutatnak be. Kiállítják a társaság egyik alapítója, Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész kávéfilter könyvecskéi mellett Barabás Márton Munkácsy-díjas festőművész mobilkönyvét. A művész ebbe különböző anyagokat applikált, köztük biciklikereket, forgó alkatrészeket és zongorabillentyűt is.

A társaság elnöke, Szirányi István metszőkésbe ültette bele egy régi naplót, Könyv Kata festőművész képének témája pedig a könyv. Emellett Damu István képzőművész és Sóváradi Valéria textilművész tárgyai is szerepelnek a tárlaton.

Szirányi István, a Magyar Művészkönyvalkotók Társágának elnöke az MTI kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a művészkönyvek a képzőművészet műfajába tartoznak, és nem kötődnek szorosan a könyvszakmához. A különböző anyagokból összeépített tárgykonstellációknak, tárgyszerkezeteknek ugyan könyv formájuk van, de nem feltétlenül olvashatók, inkább érzékelhetők. Az alkotók néhány példányszámban készítik el a tárgyakat, általában mindegyik művészkönyv egyedinek számít – hangsúlyozta.

Mint kifejtette, a művészkönyv műfaja nagyjából ötven évvel ezelőtt Németországban indult, ebben az időszakban több jelentős könyvtárgy született, az elmúlt években a műfaj ismét reneszánszát éli. A festészet, a grafika, a tipográfia és a szépen elkészített könyv mind a művészkönyv műfajának része – tette hozzá.

A Magyar Művészkönyvalkotók Társasága 1993-ban alakult, jelenleg 33 tagja van. Alkotásaik több külföldi kiállításon szerepeltek, többek között a frankfurti könyvvásáron, Marseille-ben, Bázelban, legutóbb pedig Helsinkiben.

Forrás: MTI