Világmúzeum lett a bécsi Néprajzi Múzeumból

Megújul a bécsi Néprajzi Múzeum. Az átalakulásra készülve a intézmény máris új nevén, Világmúzeum néven várja a látogatókat – jelentették be szerdán az osztrák fővárosban, sajtótájékoztatón.

A múzeum belső tereit 2016 végére 27,5 millió euró költséggel felújítják, a kiállításokat átrendezik.

Az átalakulás keretében összevonják az egykori császári palotában, a Hofburgban működő Néprajzi Múzeumot – amely a távoli földrészek kultúráit mutatja be – a jelenleg önállóan működő Osztrák Népművészeti Múzeummal. Három terembe a ZOOM gyermekmúzeum költözik. Ez az intézmény játékos módon visz közelebb antropológiai témákat a legfiatalabb korosztályhoz.

A 29 teremből 19-et foglal el a jövőben az állandó kiállítás, hetet időszaki tárlatoknak tartanak fenn.

Az új Világmúzeum mottója: rácsodálkozni, megélni, felfedezni. A kiállításokat is ennek szellemében szervezik újjá. A részletes terveket ősszel mutatják be.

A megújuló állandó kiállításból 2014-ben, a szarajevói merénylet századik évfordulójához kapcsolódóan Ferenc Ferdinánd trónörökös egzotikus vidékeken tett utazásait és az útjai során összegyűjtött tárgyakat bemutató tárlat ad majd ízelítőt.

A múzeum szerdán megnyílt kiállítása az Eltáncolt teremtés címet viseli, és az ázsiai tánckultúra sokszínű világát mutatja be, táncbemutatókkal színesített csoportos tárlatvezetésekkel.

Forrás: MTI