Kétharmad az állatkertben – Indiai oroszlánok névadója a Budapesti Állatkertben

A címben jelölt „kétharmad”, a cuki cicák két hónapja, február 15-én jöttek világra a budapesti állatkertben.

Ez azért számít szenzációnak, mert ismertebb afrikai rokonaikkal ellentétben, az ázsiai oroszlánokat a kihalás fenyegeti, alig 300 példánya él természetes közegében, a vadonban, és közel ugyanennyi egyed pedig Európa és Ázsia 43 állatkertjének lakója. Akárhogyan számoljuk, a mi négy kis oroszlánunk a világ indiai oroszlán össznépességének kétharmad százaléka, legyünk rá büszkék!

Kis05

Ráadásul az is ritkaságnak számít, hogy mindegyik kölyök életben maradt, persze óvták is őket mindenfajta fertőzéstől, ezért az India-házban lévő belső kifutójukban nőttek eddig elkülönítve az anyjukkal, a 7 éves Shirwane-al.

„Az indiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek legfőbb oka, hogy az oroszlánokat általában afrikai fajként szokták elkönyvelni, hiszen a vadon élő példányok többsége valóban a fekete kontinensen él. A történelmi időkben azonban a faj Dél-Európában, illetve Délnyugat- és Dél-Ázsiában is igen elterjedtnek számított. Mára azonban csak az Indiában, közelebbről Gudzsarát tartományban található Gir erdőben maradtak fenn vadon élő egyedek. Mivel India több államában is terveznek visszatelepítési programokat, ezeknek az élőhelyeknek a benépesítésében várhatóan nagy szerephez jutnak majd a budapesti állatkerti születésű indiai oroszlánok, így az ő világra jövetelüknek természetvédelmi jelentősége is van”- mondta Prof. Dr. Persányi Miklós, az állatkert igazgatója.

Kis03

A névadó szülők – a „Macskák” című musical egykori és mai szereplői közül négy színművész – megérkezése után elkezdődött a ceremónia, amelyen először meghatározták a kölyökoroszlánok nemét, két fiú és két lány a végeredmény. Ezután Oroszlán Szonja, Haumann Péter, Sári Évi és Puskás Péter név szerint bemutatta őket, majd megkapták oltásukat és azonosító chipjüket.

bemutato-masik-lehel-vizeli-csaba-legenybucsu-komarom-2014-julius-18-foto-szirmai-klari

Három kölyök bárányszelídséggel tűrte, de a negyedik foggal-körömmel tiltakozott a hosszas ceremónia és a fotósok rohama ellen, de végül ő is megadta magát, sok fotós kisoroszlánt győzött, és végül mindegyikük megkapta névadó szüleitől a jól megérdemelt nevét.

Az állatkerti hagyományoknak és névadási szokásoknak megfelelően a nevek mindegyike indiai eredetű, hiszen indiai oroszlánokról van szó, és mindegyik név „s” vagy „sz” betűvel kezdődik, utalva az anyaállat, Shirwane nevének kezdőbetűjére.

A névadók és a kölykök nevei:
Oroszlán Szonja – Surina (Istennő)
Haumann Péter – Sinha (Hős)
Sári Évi – Salima (Boldog)
Puskás Peti – Sachin (A lényeg)

Fotó: Kocsis Gábor
Sári Edina írása