Fedél nélküliek képzőművészeti alkotásai kiállításon

Fedél nélküli emberek grafikáit, montázsait és festményeit mutatják be A képzelet szárnyán című kiállításon. A tárlatot péntektől a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban tekinthetik meg az érdeklődők.

Szenográdi Réka, a Fedél nélkül szerkesztőségének munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy tíz szerzőtől mintegy negyven festmény, montázs és grafika szerepel az otthontalanok képzőművészeti kiállításán. A tárlat összeállításában a sokféleségre törekedtek. Az alkotók közül többen szívesen használják az akvarellt és leginkább embereket jelenítenek meg, a plasztikus portrék között vannak sötét és vidámabb hangulatú munkák is – tette hozzá.

A lap munkatársa hangsúlyozta: a kiállítás célja, hogy a közönség előtt az otthontalan emberek elsősorban alkotóként mutatkozzanak be.

Az idén húszéves utcalap indulása óta közli a hajléktalanok írásait, rajzait. A 2004 óta létező művészeti pályázatot próza, vers és kép kategóriában hirdetik meg, a legjobb alkotásokat szerény pénzjutalommal díjazzák, a nyertes pályamunkákat pedig bemutatják a kéthetente megjelenő újságban.

Szenográdi Réka azt is elmondta, hogy a beérkezett műveket folyamatosan archiválják és jelenleg háromszáz szerző mintegy hatezer különböző alkotását tartják nyilván, ezzel Európa egyik legnagyobb, hajléktalan emberek munkáit tartalmazó archívummal rendelkeznek – hangsúlyozta.

A tárlat május 4-ig tart nyitva.

Forrás: MTI